SEVERNA MAKEDONIJA DOBILA PRVOG PREDSEDNIKA: Evo ko je Stevo Pendarovski i kako je počeo političku karijeru! (VIDEO)
Foto: AP

stupio na dužnosti

SEVERNA MAKEDONIJA DOBILA PRVOG PREDSEDNIKA: Evo ko je Stevo Pendarovski i kako je počeo političku karijeru! (VIDEO)

Severna Makedonija -

SKOPLJE - Stevo Pendarovski (56), koji je u dva navrata bio savetnik za spoljnu politiku predsednika države, danas je inaugurisan za predsednik Republike Severne Makedonije, prvog od kako je zemlja promenila ime posle potpisanog Prespanskog sporazuma između Skoplja i Atine.

Pendarovski je pobedio kao kandidat vladajuće koalicije SDSM-DUI, poručivši da će biti predsednik svih građana kog se niko neće stideti. Bio je kandidat za predsednika države Socijaldemokratskog saveza i na prethodnim predsedničkim izborima 2014. godine, ali je tada izgubio od dosadašnjeg predsednika Djorđa Ivanova.

Pendarovski je prvi predsednički kandidat u Severnoj Makedoniji koji je još u prvom krugu dobio podršku albanske stranke DUI i bio je predstavljen kao prvi konsenzualni kandidat za šefa države. Političku karijeru počeo je kao portparol ministarstva unutrašnjih poslova 1998. godine, a u dva navrata bio je savetnik za spoljnu politiku predsednika države.

Bio je bivši savetnik za spoljnu politiku u kabinetima poginulog predsednika Makedonije Borisa Trajkovskog i bivšeg predsednika Branka Crvenkovskog.

Bio je poslanik od 2016. do 2017. godine. U periodu od 2004. do 2005. godine bio je predsednik Državne izborne komisije, dok je prethodno radio kao rukovodilac odeljenja za analitiku u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Pendarovski (56) obavlja funkciju nacionalnog koordinatora za članstvo u NATO. Predavao je 11 godina međunarodnu bezbednost, spoljnu politiku i globalizaciju na Univerzitetu Ameriken koledž u Skoplju. Pendarovski je diplomirao 1987. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta Chirila i Metodija u Skoplju. Doktorirao je u oblasti spoljne i bezbednosne politike Evropske unije.

Oženjen je i otac jednog deteta.

Funkcija predsednika u Severnoj Makedoniji je uglavnom ceremonijalnog karaktera, ali šef države ujedno je i vrhovni komandant oružanih snaga i potpisuje i zakone koje mu dostavlja parlament.

Kurir.rs/tanjug

Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track