PAO SLATKOREČIVI SKOPLJANAC: Makedonac ojadio Nemce FILMSKOM PREVAROM, a onda bežao pravdi 10 godina
Foto: Profimedia

uhapšen u italiji

PAO SLATKOREČIVI SKOPLJANAC: Makedonac ojadio Nemce FILMSKOM PREVAROM, a onda bežao pravdi 10 godina

Severna Makedonija -

Skopljanac S. D. (34), koga je italijanska policija tražila skoro celu deceniju zbog prevara kojima je uspeo da za milionske sume evra ojadi mnoge po Evropi, sasvim slučajno je prošle sedmice uhapšen na aerodromu Malpensa u Milanu, odakle je trebao da odleti za glavni grad Severne Makedonije.

On je odmah sproveden u istražni zatvor, otkako mu je sud u Milanu odredio pritvor dok traje istraga za krivična dela za koja se tereti. Prvu prevaru, za koju se bar zna, S. D. je izvršio 2010. godine, a žrtva mu je bio zlatar iz Nemačke.

Slatkorečivi Skopljanac je ubedio Nemca da kupuje nakit po višoj ceni od uobičajene i da za njega plaća u kešu.

Lakoverni zlatar se odmah upecao na bačeni mamac, pa se sa "kupcem" S. D. dogovorio da se nađu na aerodromu Malpensa u Milanu. Nemac je sa sobom doneo osam dijamanata i skupocenu ogrlicu "satkanu" od dijamanata iz 1850. godine. Zlatar se saglasio da mu vredan nakit proda za 1.400.000 evra. Prevarant mu je pokazao pare spakovane u 70 paketića od po 20.000 evra. Lakoverni Nemac ih je uzeo i na brzinu otišao, a Skopljanac ostao da zadovoljno trlja ruke.

Nešto kasnije, zlatar je shvatio da je umesto evra dobio bezvredan, falsifikovani novac, pa je slučaj prijavio policiji, ali prekasno. Skopljanac je ubrzo "utopio" džabe dobijeni nakit od Nemca, a kada je uspeo da ga proda i u džep stavi 1,2 miliona evra, krenuo je da traži novu žrtvu.

Skoro godinu dana kasnije S. D. je opet naleteo na Nemca, ovoga puta agenta za prodaju nekretnina. Slatkorečivi prevarant iz Skoplja mu se predstavio kao ugledni biznismen, ekspert za dijamante. Ubedio ga je da je zainteresovan za kupovinu luksuznih vila u Francuskoj, koje su bile ponuđene na prodaju preko Interneta.

Nakon nekoliko susreta sa Skopljancem, agent za prodaju nekretnine je poverovao u njegovu priču. Kada je S. D. bio siguran da je žrtva dovoljno "obrađena", Nemcu se "poverio" da je zainteresovan i za kupovinu nakita, govoreći mu da dobro plaća, i to u kešu. Nemac se uhvatio u ovu zamku i na dogovorenom mestu, na aerodromu Malpensa u Milanu, Skopljancu dao porodični nakit vredan 30.000 evra. Prevarant je Nemcu izbrojao 15.000 evra kao prvu ratu, nakon čega se više nikada nije pojavio.

Ubrzo je agent za prodaju nekretnina shvatio da su banknote koje je dobio za prodaju porodičnog nakita bile falsifikovane, pa je i on u očaju slučaj prijavio policiji. Tokom istrage, italijanska policija je uspela da identifikuje prevaranta kao osobu S. D. (25) iz Makedonije, ali je on vešto uspevao da izbegava ruku pravde.

Skoro celu deceniju, S. D, koji je u međuvremenu promenio izgled, uspevao je da izmiče policiji sve do prošle nedelje kada se vratio na "mesto zločina".

Granični policajac, koji je svojevremeno bio uključen u istragu, u tranzitnoj zoni za pušače na aerodromu Malpensa u Milanu primetio je čoveka koji mu je, iako znatno mršaviji, neodoljivo ličio na S. D. Prišao mu je da ga legitimiše.

Prema njegovoj avionskoj karti video je da putnik tranzirira i da je došao sa letom iz Vareze, grada na severu Italije. Iako je kod sebe imao pasoš na drugo ime, policajac je putnika odveo u kancelariju. Tu su nakon detaljnije provere utvrdili da je njegov datum rođenja isti kao onaj traženog kriminalca S. D, ali se osoba čije ime je bilo navedeno u pasošu nije nalazila u bazi podataka sumnjivih osoba.

Italijanski policajci ni nakon toga nisu odustali, pa su od putnika uzeli otiske prstiju koje su uporedili sa daktiloskopskom bazom podataka. To je bio pun pogodak. Otisci prstiju sumnjivog putnika bili su identični sa otiscima traženog prevaranta S. D., koji je umesto u Skoplje, sa aerodroma Malpensa "odleteo" u pritvor.

Kurir.rs/24info.mk Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track