Najnovije vesti

CIPRAS: Gruevski nikada nije hteo da reši spor oko imena Severne Makedonije
Foto: AP / Petros Giannakouris

spor oko imena

CIPRAS: Gruevski nikada nije hteo da reši spor oko imena Severne Makedonije

Severna Makedonija

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je da je pokušavao da reši spor oko imena sa Severnom Makedonijom još u vreme vlade bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog, ali da je on odbijao bilo kakav susret, prenosi portal Plusinfo.

Cipras je u intervjuu za Fajnenšl tajms rekao da je o svojoj nameri u vezi s rešavanjem grčko-makedonskog spora u vreme Gruevskog informisao i nemačku kancelarku Angelu Merkel.

"Gruevski je čovek koji nikada nije želeo da pregovara. Sećam se da sam bio u Berlinu kod nemačke kancelarke. Dugo smo diskutovali o ekonomskoj krizi, o dugu, o deficitu, o memorandumima. Kada smo pričali o spoljnoj politici rekao sam joj da želim da rešim spor oko imena, pa čak i sa Gruevskim", naveo je Cipras.

Merkel je, kako je ispričao, rekla da mu ne veruje jer, kako je ob jasnila, nijedan bivši grčki premijer nije želeo da otvara to pitanje.

"Činilo se da je jedinstvena razlika bila oko imena. Ali, nije bilo samo ime, već i naša istorija i identitet. Zbog toga je bio ceo proces veoma težak. Mislim da smo postigli izbalansirani sporazum. Niko nije dobio 100 odsto svojih pozicija", zaključio je Cipras.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: AP/Petros Giannakouris)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...