MAKEDONSKI CARINICI I POLICAJCI PUŠTAJU DA DROGA UĐE U ZEMLJU: Narko-karteli pod zaštitom albanske partije plaćaju debelo! KAD PRELAZE GRANICU GASE SE I KAMERE!
Foto: Plusinfo.mk, Profimedia

BIVŠI POLICAJAC OTKRIVA

MAKEDONSKI CARINICI I POLICAJCI PUŠTAJU DA DROGA UĐE U ZEMLJU: Narko-karteli pod zaštitom albanske partije plaćaju debelo! KAD PRELAZE GRANICU GASE SE I KAMERE!

Severna Makedonija -

Globalna inicijativa protiv organizovanog kriminala objavila je izveštaj koji analizira tokove i žarišta organizovanog kriminala na Balkanu.

Izveštaj, koji je predstavljen u Beču, ne otkriva dramatične novine, barem što se tiče severne Makedonije, ali pruža jasan uvid u kritične tačke.

Balkan je oduvek bio tranzitni region za ilegalne aktivnosti, a Makedonija u tom geografskom regionu zauzima skoro centralno mesto.

Žarišne tačke ili vruće tačke, kao što je navedeno u izveštaju, su mesta na kojima se obavlja "posao" i mogu biti luke, aerodromi, granični prelazi ili čitava pogranična područja.

U delu graničnih prelaza na makedonskoj teritoriji dva su odvojena: Bogorodica na granici sa Grčkom i Jazince, blizu Tetova prema Srbiji.

Izveštaj označava prolaz Bogorodica kao "tranzitnu tačku za trgovinu drogom: posebno za heroin koji dolazi u region; kao i za kanabis koji se krijumčari iz Albanije u Grčku i Tursku. "

Prolaz Jazince, "smatra se glavnim sedištem za trgovinu različitim robama".

Bivši policijski službenik, čije ime nije navedeno u izvještaju, objašnjava kako se ilegalna trgovina odvija kroz Jazince:

"Posle ponoći, oko tri ujutro, policajci i carinici često dobijaju naređenja od svojih šefova da isključe sve kamere i da se isključe na pola sata. Naravno, oni dobijaju adekvatnu nagradu. Prolazno vozilo u to vreme pripada kriminalnoj grupi koja deli dobit sa visokim zvaničnicima vladajuće albanske stranke". Nedaleko od zvaničnog graničnog prelaza kriminalne grupe krijumčare kamione, traktore i konje, navodi se u izveštaju. Treba napomenuti da je intervju sa bivšim policajcem obavljen u novembru 2018. godine.

U delu gradova kao žarišta organizovanog kriminala ističu se u severnoj

Makedoniji, Skoplju, Velesu, Štipu i Kočanima.

Prema izveštaju Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, glavne kriminalne grupe u Skoplju kontrolišu etnički Albanci. Najčešći oblici organizovanog kriminala su trgovina drogom, krađa vozila, krijumčarenje migranata i pravni poslovi koji pružaju prevoz za krijumčarenje, kao i pranje novca. "

"Tri glavne kriminalne grupe koje deluju u regionu: iz sela Aracinovo, Kondovo i Grcec, uživaju političku zaštitu", zaključila je organizacija u izveštaju.

Kurir.rs/Sloboden pečat

Foto: Plusinfo.mk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja