ZAEV POVODOM DVE GODINE VLADE: Sada naši građani čekaju jasan potez Evrope, vreme je da svetu pokažemo jedan drugačiji Balkan
Foto: EPA

uoči sastanka nato

ZAEV POVODOM DVE GODINE VLADE: Sada naši građani čekaju jasan potez Evrope, vreme je da svetu pokažemo jedan drugačiji Balkan

Severna Makedonija -

Premijer Severne Makedonije, Zoran Zaev, na forumu povodom obeležavanja dve godine od formiranja njegove vlade, rekao je da je ta vlada uspela da zatvori sva otvorena pitanja i preuzme odgovornost koju niko nije pokušao da preuzme u poslednje tri decenije.

"Očuvali smo makedonski jezik i makedonski identitet. Sada naši građani čekaju jasan potez Evropske unije. Jedino što nas zanima je budućnost. Vreme je da pokažemo svetu jedan drugačiji Balkan, gde su susedi prijatelji, fokusirani ka napretku društva. Pogledom u prošlost možemo samo da gubimo", kazao je Zaev.

"Sutra počinje dvodnevni sastanak NATO i nama je pripala čast i privilegija da bude održan kod nas. Velika je razlika gde smo bili pre dve godine, a gde smo sada", istakao je makedonski premijer.

Zaev je naveo da je njegova vlada izabrala budućnost, a ne izolaciju i da je velika razlika gde je bila zemlja u prethodnom periodu, a gde je sada.

Zamenik premijer za evropske integracije Bujar Osmani je najavio da će 2019. godina biti istorijska godina koju generacije čekaju 20 godina, zato što će u junu ili julu biti usvojena odluka o početku pristupnih pregovora sa EU.

Na forumu povodom dve godine od formiranja vlade na čelu sa Zoranom Zaevim prisustvovali su predstavnici građanskog sektora, akademske zajednice, koji su debatovali nakon uvodnih izlaganja.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track