ZAEV: Ove godine nastavljamo sa pripremama za početak pregovora o ulasku u EU
Foto: AP / Boris Grdanoski

integracije

ZAEV: Ove godine nastavljamo sa pripremama za početak pregovora o ulasku u EU

Severna Makedonija -

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izrazio je sinoć zadovoljstvo zaključkom Saveta ministara i istakao da njegova zemlja nastavlja sa intenzivnim pripremama za formalni početak pregovora sa EU do kraja ove godine. Kako je istakao, u zaključcima Saveta minstara spoljnih poslova zemalja EU u Luksemburgu Severna Makedonija je dobila snažno i nedvosmisleno priznanje za dostignuća u protekloj godini, reforme koje sprovodi i potvrdu da će u oktobru dobiti datum za pregovore.

"Zadovoljni smo današnjim zaključkom, ali će on imati potpun uspeh u oktobru, kada će biti krunisan konačnom odlukom za početak pregovra i praktičnim početkom do kraja godine", napisao je Zaev na svom fejsbuk profilu (facebook.com/zaevzoran).

Za Severnu Makedoniju je, kako je istakao, bilo ključno da ta odluka bude donesena ove godine, što zaključak Saveta ministara spoljnih poslova u Luksemburgu potvrđuje.

Vlada Severne Makedonije je, prema njegovim rečima, dobila jasnu potvrdu reformi koje je spovela i za sve rezultatate ostvarene na unutrašnjem planu, ali i pohvale za dogovore sa Grčkom i Bugarskom.

"To je za nas i građane jako značajno i ukazuje nam da zajednički napori nisu bili uzalud. Isto tako, zaključcima Saveta nam je određena tačna vremenska tačka u kojoj će biti doneta i potvrđena odluka za početak pregovora za članstvo u EU, a to nije kasnije od oktobra ove godine", napisao je Zaev.

Kako je istakao, rezultat Severne Makedonije je održiv i nezaustavljiv.

"Produžavamo sa intenzivnim pripremama za formalni početak pregora do kraja ove godine", istakao je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

(Kurir.rs/Beta/Foto: AP / Boris Grdanoski)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track