BORISOV: Makedonci moraju još da sazru da bi dobili datum od EU! Dokle god se spori da li je Goce Delčev Bugarin ili Makedonac, stanje je takvo!
Foto: EPA/ Stephanie Lecocq

zatezanje

BORISOV: Makedonci moraju još da sazru da bi dobili datum od EU! Dokle god se spori da li je Goce Delčev Bugarin ili Makedonac, stanje je takvo!

Severna Makedonija -

Bugarski premijer Bojko Borisov rekao je da Makedonci moraju još da "sazru" kako bi dobili datum o početku pregovora sa Evropskom unijom.

"Oni moraju još dosta toga da poprave. Nemojte da me shvatite pogrešno, ali sve dok se spori da li je Goce Delčev Bugarin ili Makedonac, sve dok se bavimo temama o herojima koji su bili i za Bugarsku i za Makedoniju, takvo će biti stanje. Opozicija me stalno pita šta radi komisija. Neka sazru", poručio je Borisov u izjavi pre sastanka Evropskog saveta u Briselu u četvrtak, a prenosi bugarska "BGNES".

Kako je kazao, sada Makedonci moraju da prave kompromise u radu zajedničke međuvladine Komisije i u "antibugarskoj retorici".

foto: EPA

Nakon potpisivanja sporazuma o dobrosusedskim odnosima između Skoplja i Sofije, 1. avgusta 2017. godine, odnosi između ova dva suseda ponovo su se pogoršali kada su se u radu zajedničke Komisije o istorijskim pitanjima pojavile neslaganja oko toga kome pripada revolucionar i osničav VMRO Goce Delčev.

Bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharieva prošle nedelje je izjavila da ne zahtevaju ništa više od Severne Makedonije, već samo istinu, "da je Goce Delčev bez ikakve sumnje Bugarin".

S druge strane, ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov je potvrdio da postoje neslaganja oko pitanja Goce Delčeva i Ilindenskog ustanka iz 1903. godine, ali se nada da će se ovaj spor razrešiti do kraja godine u duhu dobrosusedskih odnosa i zajedničke (evropske) budućnosti.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA/ Stephanie Lecocq

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track