SOBRANJE DANAS ODLUČUJE O IZMENAMA U VLADI: Da li će Severna Makedonija dobiti nove ministre?
Foto: Sloboden Pečat/ Borče Popovski

glasanje

SOBRANJE DANAS ODLUČUJE O IZMENAMA U VLADI: Da li će Severna Makedonija dobiti nove ministre?

Severna Makedonija -

Sobranje Severne Makedonije danas će glasati o predlogu premijera Zorana Zaeva o rekonstrukciji vlade, najavljenoj još početkom maja, nakon izbora novog šefa makedonske države

Kako prenosi Sitel, poslanici će glasati za izbor Trajana Dimkovskog za novog ministra poljoprivrede, Nasera Nuredinija za životnu sredinu i prostorno planiranje, Husnija Ismailija za kulturu, Gorana Milevskog za lokalnu samoupravu, Sadula Durakija za politički sistem i odnose među zajednicama i premijera Zorana Zaeva za ministra finansija.

Imena novih ministara Zaev je, navodi se, objavio prošle nedelje, nakon što je predlog o rekonstrukciji dostavio parlamentu.

Nakon brojnih kritika opozicije zbog odluke Zaeva da istovremeno bude i premijer i ministar finansija, Zaev je u intervjuu za TV Sitel istakao da se odlučio na takav korak kako bi direktno učestvovao u procesu pospešivanja ekonomije zemlje.

Opozicija u Severnoj Makedoniji rekla je da nije reč o rekonstrukciji vlade, već "o šminkanju" koje neće ništa suštinski promeniti.

S druge strane, Zaev je napomenuo da je rekonstrukcija pre svega usmerena ka nižim ešalonima na lokalnom nivou.

Odluka o rekonstrukciji makedonske vlade doneta je nakon predsedničkih izbora u toj zemlji, pošto je kandidat vladajuće koalicije Stevo Pendarovski uspeo da pobedi kandidata opozicije Gordanu Siljanovsku-Davkovu uz vrlo malu razliku u glasovima.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Sloboden Pečat/ Borče Popovski)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track