Najnovije vesti

GRUEVSKI: Zaev je informacije o prisluškivanim razgovorima davao Bugarima
Foto: Profimedia, AP

bruka

GRUEVSKI: Zaev je informacije o prisluškivanim razgovorima davao Bugarima

Severna Makedonija

Bivši makedonski premijer i aktuelni politički azilant u Mađarskoj Nikola Gruevski optužio je premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva da je u periodu od 2014. do 2017. godine tokom svojih zvaničnih poseta Bugarskoj dostavljao telefonske razgovore članova tadašnje makedonske vlade.

Kako piše portal Plusinfo iz Skoplja, Gruevski tvrdi da je tu potvrdu dobio u jednom razgovoru sa neimenovanim bugarskim poslanikom u Evropskom parlamentu u Briselu.

 

Komentarišući aktuelna sporenja između Skoplje i Sofije o poreklu Goce Delčeva, Gruevski je naglasio da je jedna od mogućih strategija makedonske strane da prihvati da je "Goce bio Bugarin, ali da se borio za slobodnu Makedoniju".

 

Prema rečima Gruevskog, cilj sporazuma sa Bugarskom bio je upravo istorijsko pitanje, odnosno teza da je Goce Delčev Bugarin koji se borio za Makedoniju i da će aktuelna makedonska vlast to prihvatiti, ali da još traži adekvatnu formulaciju.

"Zar mislite da Socijaldemokratski savez nije bio svestan da ukoliko potpiše sporazum sa Bugarskom, onako kako su susedi zahtevali, da će doći do ovog trenutka? Pa cilj sporazuma je upravo ovo. Prijateljtvo je bilo samo oblanda koja bi u javnosti zvučala proevropski, iako su takvi dogovori poznatiji iz vremena komunističkih režima. Zapravo naši susedi nisu krili da im je pitanje oko istorije najvažnije u dogovoru", napisao je Gruevski u svojoj Fejsbuk objavi.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia/AP

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...