BUGARSKA MINISTARKA: Severna Makedonija i Albanija neće lako u EU, ali se nadam početku pregovora u oktobru
Foto: EPA/Tamas Kovacs HUNGARY OUT

integracije

BUGARSKA MINISTARKA: Severna Makedonija i Albanija neće lako u EU, ali se nadam početku pregovora u oktobru

Severna Makedonija -

Bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharieva izjavila je da u vezi s pozivom za pregovore Evropske unije o učlanjenju sa Severnom Makedonijom i Albanijom neće biti lako postići kompromis među članicama, ali je izrazila nadu da će biti ostvareno obećanje da pregovori počnu u oktobru.

Kako je prenela Bugarska nacionalna televizija (BNT), ona je na javnoj raspravi povodom početka predsedavanja Finske Evropskoj uniji naglasila da razlike između zemalja-članica EU postaju sve vidljivije.

"Naš zahtev je da radimo tako da razlike u EU budu više u smeru ujedinjenja umesto da se kategorišemo u prvu i drugu grupu zemalja-članica", naglasila je Zaharijeva.

Prema rečima finske ambasadorke u Bugarskoj Pajvi Blinika, politika proširenja EU je veoma važna i ona očekuje razgovore kako bi se u oktobru pronašlo dobro rešenje za Zapadni Balkan.

"Moto je održiva Evropa, što znači održiva budućnost. Želimo da EU učinimo konkurentnom i inkluzivnom. Želimo da Unija bude globalni lider", rekla je ambasadorka Finske.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA/Tamas Kovacs HUNGARY OUT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track