ZAEV SE OGLASIO POSLE SKANDALA SA HIMNOM: To je bila nenamerna greška i glupost
Foto: AP

izostavljeni stihovi

ZAEV SE OGLASIO POSLE SKANDALA SA HIMNOM: To je bila nenamerna greška i glupost

Severna Makedonija -

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev ocenio je da je pogrešno intoniranje makedonske himne na prijemu povodom Dana nezavisnosti SAD u američkoj ambasadi u Skoplju, nenamerna greška i propust.

"Dešavaju se propusti. Svakako, naša himna se intonira svakog dana i svuda. Apsolutno, to samo potvrđuje da se radi o nenamernoj grešci i propustu, za koji su se izvinili i sami organizatori, kao i izvođač", izjavio je Zaev.

O nastalom propusti, prethodno su se izvinili i pevačica Tamara Todevska, kao i američka ambasada u Skoplju.

"SAD imaju duboko poštovanje tradicija, istorije, heroja i budućnosti našeg prijatelja, partnera i saveznika Severnu Makedoniju. Zahvaljujemo našim prijateljima i kolegama koji su sinoć zajedno s nama proslavili našu nezavisnost. Razumemo da greške mogu da se nenamerno dogode u emotivnim trenucima, ali zahvaljujemo se našim izvođačima zbog njihovog divnog izvođenja", navodi se u objavi američke ambasade u Skoplju.

Na jučerašnjem obeležavanju 4. jula, Dana nezavisnosti SAD, u ambasadi američke ambasade u Skoplju, makedonska pevačica Tamara Todevska je tokom izvođenja makedonske himne izostavila stihove u kojima se pominju imena osnivača VMRO i organizatora Ilindenskog ustanka Goce Delčeva, Pitu Gulija, Dame Gruev i Jane Sandanski, te su umesto njihovih imena otpevane reči: "Stare i mlade, muške i ženske, na noge se krenulo".

Pogrešno intoniranje makedonske himne izazvalo je brojne reakcije upravo zbog aktuelnih tenzija na liniji Skoplje-Sofija oko istorijske ličnosti Goce Delčeva, kojeg svojataju i Bugarska i Severna Makedonija.

Bugarska strana čak je zapretila da će blokirati evropske integracije Severnoj Makedoniji ukoliko, kako oni kažu, ne bude prihvaćena činjenica da je Goce Delčev bio Bugarin.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track