Najnovije vesti

SKANDAL! RUSKI PRANKERI NASANKALI I ZAEVA: Predstavili se kao Porošenko i Stoltenberg, pa mu tražili brojeve telefona diplomata, a to je tek početak! (VIDEO)
Foto: Printscreen

BRUKA

SKANDAL! RUSKI PRANKERI NASANKALI I ZAEVA: Predstavili se kao Porošenko i Stoltenberg, pa mu tražili brojeve telefona diplomata, a to je tek početak! (VIDEO)

Severna Makedonija

Na internetu se pojavio audio-snimak razgovora premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva sa ruskim komičarima, a Zaev je bio ubeđen da razgovara sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i bivšim predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom.

Ruski komičari Vovan i Leksus, odnosno, Vladimir Kuznjecov i Aleksej Stolarov, tvrde da su tri puta razgovarali sa Zaevim, krajem avgusta prošle godine, u januaru i aprilu ove godine. Sva tri razgovora traju ukupno 54 minuta.

 

Tim povodom, Zaev je sazvao i konferenciju za medije, a novinari su ukazali na brojne propuste u kabinetu premijera koji su sada izašli na videlo.

 

"Ja sam bio žrtva sopstvene otvorenosti i dostupnosti. Uvek sam na raspolaganju našim strateškim partnerima i građanima", rekao je Zaev i dodao da su u pitanju "dobro organizovane strukture koje šire uticaj i provokacije treće strane". Napomenuo je da će Vlada uskoro doneti plan za borbu protiv lažnih vesti.

"Nemam nameru da dam ostavku niti ću tražiti to od članova mog tima. Kada neko hoće da razgovara sa mnom, moj savetnik sedi pored mene i pravi zapisnik, a snimak završava u arhivi. Tokom ovihrazgovora, osnovna pravila komunikacije i protokola se poštuju. Ne dajem ostavku, posle ovoga ćemo biti jači", zaključio je.

 

Kako prenose makedonski mediji, Zaev je bio ubeđen da razgovara sa bivšim ukrajinskim predsednikom, Petrom Porošenkom. U jednom od razgovora, oni uključuju i "Jensa Stoltenberga", pa "svi ulaze u diskusiju".

 

Na snimku se čuje da premijer Zaev sa ruskim prankeri razgovara o više različitih tema, o situaciji u Severnoj Makedoniji pre i posle referenduma o promeni imena, o Srbiji i Kosovu i Metohiji, kao i o tome da li Rusija ima uticaj u Severnoj Makedoniji, u kontekstu podrške koju bivši makedonski predsednik Đorđe Ivanov uživa od šefa ruske države Vladimira Putina.

Stoltenberg
Stoltenbergfoto: EPA / Stephanie Lecocq

Takođe, u razgovorima se čuje diskusija o autokefalnosti nekanonske Makedonske pravoslavne crkve, te kako navodni Porošenko objašnjava kako je obezbedio autokefalnost Ukrajinske crkve, zahvaljujući dobrim odnosima sa patrijarhom Vartolomejom, "ali i zbog toga što mu je isplatio 150 hiljada evra".

 

U nastavku, "Porošenko" nudi pomoć makedonskom premijeru "pod uslovom da plati patrijarhu Vartolomeju, sa popustom, 100 hiljada evra za autokefalnost MPC".

Porošenko
Porošenkofoto: AP

Zaev je u tim razgovorima dao broj bivšeg pomoćnika državnog sekretara SAD Vesa Mičela, iako u prethodnom razgovoru "Porošenko" kaže da je već razgovarao sa Mičelom, dok mu je u drugoj prilici rekao da će mu putem "votsapa", poslati broj kosovskog premijera Ramuša Haradinaja.

Ves Mičel
Ves Mičelfoto: AP /Antonio Calanni

"Porošenko" potom navodi da su naučnici iz Ukrajine razotkrili Zaevljevu povezanost genima sa Aleksandrom Makedonskim, te preporučuje da sada može da se zove "Petro Makedonski", na šta mu je Zaev odgovorio "da istorija može da zbližava ukrajinski i makedonski narod".

 

Inače, Zaev nije jedini političar koji je razgovarao sa ovim komičarima, koji su prethodno nasankali i francuskog predsednika Emanuela Makrona, bivšeg šefa britanske diplomatije Borisa Džonsona, odlazećeg predsednika EK Žan- Kloda Junkera, bivšu američku ambasadorku u UN Niki Hejli, samoproglašenog predsednika Venecuele Huana Guaida...

 

Kurir.rs/Tanjug
Foto: Printscreen

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...