PENDAROVSKI NEZADOVOLJAN SPORIM PRIDRUŽIVANJEM ZEMALJA ZAPADNOG BALKANA EU: Uradili smo sve što su tražili, sada je red na Evropi da ispuni ono što je obećala!
Foto: EPA

presporo

PENDAROVSKI NEZADOVOLJAN SPORIM PRIDRUŽIVANJEM ZEMALJA ZAPADNOG BALKANA EU: Uradili smo sve što su tražili, sada je red na Evropi da ispuni ono što je obećala!

Severna Makedonija -

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski kaže da nije zadovoljan kojom brzinom zemlje Zapadnog Balkana idu ka evropskoj porodici, naglasivši da Evropa mora da bude odlučnija po tom pitanju.

Severne Makedonija je, kako kaže, njen predsednik sto procentno saglasna sa Crnom Gorom kada je reč o viziji regiona, posebno u delu evropske i evroatlantske budućnosti.

Iako je evropska perspektiva jedina alternativa, održiva i produktivna za celi region, predsednika Severne Makedonije brine što ona u poslednje vreme biva zamagljena, a put ka evropskoj porodici spor i neizvestan.

"Ja se nadam da će to ići brže. Koja je to poruka za nas koji još nismo počeli sa pregovaranjem. Ako vi pregovarate sedam godina i još nema svetla na kraju tunela, šta da ja kažem mojim građanima u Severnoj Makedoniji koliko će ovo trajati 15 - 20 godina", navodi Pendarovski u intervjuu za Radio televiziju Crne Gore.

Iako se očekivalo da Severnog Makedonija i Albanija otvore pregovore sa EU prošlog meseca na sastanku čelnika u Luksemburgum odluka je odgođena, zbog, kako se moglo čuti podeljenosti u Uniji oko tog pitanja.

"Sve što su tražili od nas sve smo ispunili, uključujući i teške kompromise i sada je na Evropi da ispuni ono što je obećala", poručio je Pendarovski.

On kaže da je veoma zadovoljan odnosima i saradnjom sa Crnom Gorom.

Mnogo im znači i pomoć koju Crna Gora, sada kao punopravna članica NATO-a nesebično daje Severnoj Makedoniji, koja će postati 30 članica Alijanse najverovatnije već početkom iduće godine.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track