NOVA PREDSEDNICA EK: Zalagaću se za početak pregovora sa Severnom Makedonijom! Ako zatvorimo vrata izazvaćemo sebi štetu!
Foto: AP / Thanassis Stavrakis

ursula fon der lejen

NOVA PREDSEDNICA EK: Zalagaću se za početak pregovora sa Severnom Makedonijom! Ako zatvorimo vrata izazvaćemo sebi štetu!

Severna Makedonija -

Nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen rekla je da će se zalagati za početak pristupnih pregovora EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom, odmah nakon što se oceni da su te dve zemlje ispunile kriterijume.

Ona je u intervjuu za nemački list Špigel rekla da su te dve zemlje susedi EU.

"Treba da otvorimo pregovore sa tim zemljama odmah nakon što Evropski savet usvoji zaključak da su ispunjeni kriterijumi. Treba da ostavimo ispruženu ruku ka ovim zemljama. Delimo isti kontinent, istu istoriju, mi smo susedi.

Ukoliko ovom regionu zatvorimo vrata, izazvaćemo sebi štetu", istakla je Fon der Lejen.

Ona je pre desetak dana, tokom svog predstavljanja u Evropskom parlamentu pohvalila Severnu Makedoniju kao svetli primer, zbog pozitivnih dostignuća, dodavši da Zapadni Balkan mora da se shvati ozbiljnije.

Fon der Lejen je prošlog utorka izabrana za prvu ženu u istoriji EU na čelu Evropske komisije. U toku kampanje u kojoj je ubeđivala evropske poslanike da glasaju za nju, ona je u nekoliko navrata navodila kao svoj prioritet i otvaranje pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

Ursula fon der Lajen treba da preuzme novu funkciju predsednika Evropske komije od prvog novembra 2019. godine.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: AP / Thanassis Stavrakis

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track