HAN TEŠI MAKEDONCE: Ubeđen sam da ćete u oktobru dobiti datum za pregovore sa EU!
Foto: EPA

diplomata

HAN TEŠI MAKEDONCE: Ubeđen sam da ćete u oktobru dobiti datum za pregovore sa EU!

Severna Makedonija -

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku izjavio je da je ubeđen da će Severna Makedonija u oktobru dobiti zeleno svetlo za početak pregovora sa Evropskom unijom, prenosi portal a1on.

On je nakon sastanka sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim poručio da je Skoplje isporučilo sve što je zahtevala EU, te da ne postoje sumnje da je zemlja na pravom evro-atlantskom putu.

"Očekujem da će u oktobru biti završen taj posao. Očekivali smo da se to završi u junu, ali nismo dobili pozitivan signal, ali to ne znači da treba da gubimo nadu. Ova zemlja je napravila mnogo i predstavlja pozitivan primer u regionu o tome kako se radi na reformama", rekao je Han na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Zaevim.

On je dodao da se ipak posao na evro-atlantskim integracijama ne završava tu, već da Severna Makedonija mora da kreira stabilan sudski sistem i da putem konsenzusa usvoji novi zakon o javnom tužilaštvu.

"Nezavisno pravosuđe, borba protiv kriminala i korupcije i dalje odstaje strateški cilj i to nije važno samo za EU, već i za samu državu i njenih građana. Želim da pohvalim opoziciju jer je kooperativna u tom odnosu i ka tom cilju i nadam se da će pokazati volju da bude usvojen zakon kako bi se nastavile sve sudske postupke i zaokružioo proces", dodao je evropski komesar.

Nakon susreta sa makedonskim premijerom Zaevim, Han će se danas susresti sa liderom opozicione stranke VMRO-DPMNE Hristijanom Mickoskim, liderom najveće opozicione albanske stranke u Severnoj Makedoniji Biljalom Kasamijem i predsednikom te zemlje Stevom Pendarovskim.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track