BORISOV SE IZVINIO MAKEDONCIMA U SKOPLJU: Oprostite što sam vas nazvao Severnomakedonci! (FOTO)
Foto: EPA / Georgi Licovski

bugarski premijer

BORISOV SE IZVINIO MAKEDONCIMA U SKOPLJU: Oprostite što sam vas nazvao Severnomakedonci! (FOTO)

Severna Makedonija -

Premijer Bugarske Bojko Borisov izvinio se danas u Skoplju Makedoncima zbog toga što ih je nedavno nazvao "Severnomakedonci" i obećao "kompletnu podršku" Severnoj Makedoniji u NATO integraciji.

Borisov, koji je doputovao u Severnu Makedoniju povodom dvogodišnjice potpisvanja Sprazuma o prijateljstvu i zajedničkog obeležavana praznika Ilindena, sa premijerom Severne Makedonije se poklonio na grobu Goce Delčeva u crkvi Sveti spas u Skoplju.

Bugarski premijer se izvinio zato što je građane Severne Makdonije nazvao Severnomakdonci u nedavnom javnom obraćanju.

"Moja greška je što sam rekao Severnomakedonci. Izvinite. Građani Severne Makedonije oprostite, ali to sam rekao ne želeći", rekao je Borisov.

foto: EPA / Georgi Licovski

Prema dogovru iz Prespe sa Grčkom oko rešavanja spora oko imana građani Severne Makedonije i dalje nastavljaju da se nazivaju makedonski građani.

Na novinarsko pitanje Borisov kategorično isključio mogućnost da Bugarska blokira integracije Severne Makedonije u NATO, ističuću da je u bugarskom interesu da njen sused uđe u Alijansu.

Premijer Severne Makdonije Zoran Zaev je istakao da dve susedne zemlje svaki dan pokazuju Balkanu, Evropi i svetu da izazove mogu da rešavaju razgovorom, poštovanjem, strpljenjem i bez posrednika.

foto: EPA / Georgi Licovski

"Postigli smo saglasnost i već zajedno obeležavamo ličnosti i dogadjaje iz zajedničke istorije naših zemalja i naroda", rekao je Zaev i istakao da veruje da se može pronaći rešenje i u vezi spora oko Goce Delčeva.

"Goce Delčev je ličnost i heroj koji povezuje dva naroda, zato i u Severrnoj Makdoniji i u Bugarskoj produžavamo da odajemo počast vlelikom Delčevu kroz jeziik uzajamnog razumevanja, zajednički sa našim bliskim prijateljima koji sa nama dele slična osećanja, vrednosti i ciljeve", rekao je Zaev na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Borisovim.

Kurir.rs / Beta

Foto: EPA / Georgi licovski

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja