REKETAŠKA AFERA TRESE MAKEDONIJU: Zaev i Boki 13 u centru skandala, a Tužilaštvo ćuti o šok snimku koju su Italijani objavili (VIDEO)
Foto: AP Boris Grdanoski, Pritscreen Instagram

neviđeni potres

REKETAŠKA AFERA TRESE MAKEDONIJU: Zaev i Boki 13 u centru skandala, a Tužilaštvo ćuti o šok snimku koju su Italijani objavili (VIDEO)

Severna Makedonija -

Makedonska javnost burno je reagovala nakon što je italijanski portal "Istina" (La Verita) objavio video snimak u vezi sa slučajem "Reket", u kome je makedonski šoumen Bojan Jovanovski - Boki 13 optužen da je iznudio novac od biznismena Orce Kamčeva da šefica makedonskog Specijalnog tužilaštva Katica Janeva, zauzvrat, ne bi podnela zahtev za produženje njegovog pritvora.

Snimak je napravljen 20. februara, a već 4. marta Kamčev je oslobođen na osnovu odluke Krivičnog veća Vrhovnog suda u predmetu "Imperija", koji vodi Specijalno tužilaštvo u Severnoj Makedoniji.

Na video snimku sa vidi kako šoumen Bojan Jovanovski i Zoran Milevski izlaze iz kuće biznismena Orce Kamčeva sa torbom punom evra, a kako navodi "La Veritas" čuje se razgovor Jovanovskog i Kamčeva o predmetu "Imperija" koji je u nadležnosti Specijalnog javnog tužilaštva i tužioca Katice Janeve.

Iz opozicionog VMRO-DPMNE navode da je snimak ključni dokaz o "o zločinačkom udruživanju sudija, tužilaca, političara koji su godinama harali u državi i ucenjivali".

Lider VMRO-DPMNE Kristijan Mickoski je rekao da premijer Zoran Zaev štiti aktere ovog slučaja, te kriminal uopšte, jer on potiče iz redova njegovih saradnika, prenosi Plusinfo. Podsetio je da je Janeva upravo izbor Zaeva.

Iz vladajućeg Socijaldemokratskog saveza premijera Zaeva uzvraćaju da je reč o unapred pripremljenom scenariju koji bi, kako navode, trebalo da poništi pravnu državu i integracije u EU i NATO.

Iz Osnovnog javnog tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju u Skoplju, koji je pokrenuo predmet "Reket", nisu ni potvrdili, ni demantovali da im je poznat objavljeni video materijal i da ga poseduju kao dokaz.

"Svi dokazi koje Osnovno javno tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju poseduje u vezi ovog predmeta će biti prezentovani tokom eventualnog sudskog postupka. Predmet je u fazi istrage na kojoj se radi u kontinuitetu u cilju obezbeđivanja dokaza", izjavili su za MIA iz tog tužilaštva.

Javni tužilac Ljubomir Joveski je izjavio da snimak koji poseduje "La Verita" u vezi sa predmetom "Reket" ne potiče od tužilaštva, te da niko ne može da ugrozi istražni postupak.

Ukoliko dođe do sudskog postupka, objašnjava Joveski, sve dokaze i video materijale tužilaštvo će prezentovati kao dokazni materijal.

Na pitanje da li će specijalni tužilac Katica Janeva, koja se pominje u objavljenom snimku, biti pozvana na razgovor, on ističe da se u tužilaštvo pozivaju svi, kao i da će biti pozvana sva lica koja su neophodna u ovoj istrazi.

Kurir.rs / Tanjug

Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track