Najnovije vesti

UNIŠTENE NOVE TABLE NA SPOMENICIMA U SKOPLJU: Postavljene su u skladu sa Prespanskim sporazumom, a nisu izdržale ni ceo dan!
Foto: Printscreen: Youtube/Janko Ilkovski

DEMOLIRANO

UNIŠTENE NOVE TABLE NA SPOMENICIMA U SKOPLJU: Postavljene su u skladu sa Prespanskim sporazumom, a nisu izdržale ni ceo dan!

Severna Makedonija

Nove table koje su juče postavljene na spomenike Aleksandra Makedonskog, Filipa Drugog i Olimpije u Skoplju, u skladu sa Prespanskim sporazumom, već su uništene, prenose makedonski mediji.

"Nijedan dan nisu izdržale table na spomenicima u centru Skoplja koje, prema odredbama Sporazuma iz Prespe između Grčke i Severne Makedonije, naglasak stavljaju na to da je reč o herojima koji imaju helensko poreklo", navode medije u Skoplju.

Tabla na spomeniku Aleksandru Velikom je demolirana, dok je ona na spomeniku Filipa Drugog nestala.

Takođe, oštećena je i tabla koja je bila postavljena na spomeniku Olimpije.

Ove table objašnjavaju da predstavljene ličnoste pripadaju antičkoj helenskoj istoriji i kulturi, što za deo makedonske javnosti predstavlja odustajanje od nacionalne makedonske istorije.

Na tablama je pisalo da je reč o istorijskim ličnostima koje pripadaju antičkoj Helenskoj istoriji i civilizaciji i svetskoj kulturnoj i istorijskoj baštini.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen/Youtube

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...