ITALIJANSKI NOVINAR KOJI JE RASKRINKAO AFERU REKET: Imam još ubitačnog materijala! Objaviću nove dokaze ako Skoplje pokuša da zataška stvar!
Foto: Printscreen YouTube, Privatna arhiva

REŠEN DA ISTERA PRAVDU

ITALIJANSKI NOVINAR KOJI JE RASKRINKAO AFERU REKET: Imam još ubitačnog materijala! Objaviću nove dokaze ako Skoplje pokuša da zataška stvar!

Severna Makedonija -

BLED - Laris Gajser, novinar italijanskog lista La Verita koji je obelodanio snimke razgovora sad već optuženih u aferi Reket u Severnoj Makedoniji, kaže da poseduje još materijala i da će nove pojedinosti objaviti ukoliko makedonski istražni organi ne završe svoj posao.

Gajser je za Tanjug rekao da je materijale koji dokazuju aferu objavio tek pošto je dobio potvrdu da ih poseduje i makedonsko tužilaštvo i da postoji sumnja da ih uništava.

"Bio sam protiv objavljivanja ovih informacija, kojima smo raspolagali, sve dok se nisam uverio da isti materijal poseduje i pravosudni sistem u Severnoj Makedoniji. Tada smo, u La Verita, odlučili da ih objavimo kako bismo pokazali da pravni sistem tamo ništa ne radi i da verovatno brišu dokaze", istakao je Gajser, koji je, verovatno i zahvaljujući ulozi u razotkrivanju afere Reket, dobio poziv za učešće na Bledskom strateškom forumu.

Na pitanje kako je uopšte došao do snimaka kompromitujućih razgovora, on navodi da to može da zahvali širokoj mreži kontakata koju je stekao u Makedoniji, ali da svoj izvor ne može i ne želi da otkrije: "Dobio sam materijale od izvoru koji je deo makedonske administracije", tvrdi on.

Na opasku da je ova afera, svakako na štetu aktuelne makedonske vlade premijera Zorana Zaeva, veoma slična aferi prisluškivanih razgovora u kojoj su teretili bivšeg premijera Nikolu Gruevskog, a koju je obelodanio upravo Zaev, on ističe da je razlika ova dva slučaja značajna.

foto: EPA / Georgi Licovski

Gajser: Ogromna razlika u aferi Prisluškivanje sa Gruevskim i Reket sa Zaevom

"Razlika je u tome što mi objavljujemo dokaze koje smo dobili iznutra, iz sistema Makedonije, od ljudi koji su deo tog sistema, dok je u vreme Gruevskog reč bila o međunarodnom slučaju, masovnom prisluškivanju obaveštajnih službi u Makedoniji koji su dali materijale Zaevu da objavi u javnost", objašnjava novinar La Veritas.

Gajser navodi i da poseduje još materijala vezanog za slučaj Reket, ali da u ovom trenutku ne može da ih objavi, jer, pored ostalog, strahuje za bezbednost svog izvora.

"Objavljivanje materijala koji pokazuje kako su sistem i pravosuđe zaglavljeni u korupciji u Makedoniji sigurno će dovesti u opasnost neke živote", kaže on.

Gajser smatra da je do sada sada je objavljeno dovoljno materijala koji može da pomogne da se nastavi istraga kako bi se došlo do konačnog rešenja.

"Ako to ne bude bilo dovoljno, mi imamo još materijala koje ćemo objaviti", kaže on.

Upitan o motivima za objavljivanje kompomitujućeg materijala, Gajser kaže da je želeo da pokaže da vladavina prava i demokratija ne funkcionišu u Severnoj Makedoniji, te da je to posledica aktuelne vlasti, koja, kako navodi, celu zemlju drži kao taoca. Podseća da je La Verita mesec dana pre objavljivanja razgovora u slučaju Reket objavila da je generalni sekretar makedonske vlade Dragan Raškovski pokušavao da manipuliše jednim međunarodnim tenderom.

foto: Printscreen YouTube/Vlada Republike Severne Makedonije

Dragan Raškovski

"Dan kasnije, makedonski premijer je to potvrdio i izvinio se italijanskom narodu i italijanskim vlastima", podseća Gajser i pita - da li može da se zamisli da je neko priznao nelegalnu aktivnost u međunarodnom tenderu, a da se premijer u njegovo ime izvinio drugoj državi zbog toga.

"To je moguće samo na Balkanu", kaže Gajser.

Komentarišući odsustvo reakcije EU povom slučaja Reket, Gajser je naveo da EU neće reagovati u ovom trenutku.

"Prvo zato što je situacija veoma komplikovana, a sa druge strane zato što Mogerini i Junker završavaju mandat, pa će se čekati njihovi naslednici da se bave ovim pitanjem", zaključuje Gajser.

Kurir.rs/Tanjug

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track