Najnovije vesti

ZAEV PONUDIO OPOZICIJI DA PREDLOŽI JAVNOG TUŽIOCA: To mora da bude neki teškaš, izdržljiv! Imamo i mi crvene linije!
Foto: EPA / Georgi Licovski

ne plaši ne ni reketa

ZAEV PONUDIO OPOZICIJI DA PREDLOŽI JAVNOG TUŽIOCA: To mora da bude neki teškaš, izdržljiv! Imamo i mi crvene linije!

Severna Makedonija

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev u pregovorima o novom Zakonu o tužilaštvu u toj zemlji ponudio je opozicionom VMRO-DPMNE da predlog za novog javnog tužioca u toj zemlji bude njihov.

Zaev je u intervjuu za televiziju Sitel ponudio dva predloga opozicionom VMRO-DPMNE, naglasivši da predmete koje je pokrenulo Specijalno tužilaštvo mora da ima pravno razrešenje i da je to "crvena linija koja ne sme da se pređe u pregovorima sa opozicijom" o novom Zakonu o tužilaštvu.

 

Oba predloga makedonskog premijera predviđaju da državnog tužioca predloži opozicija.

 

Prvi predlog predviđa da Tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju preuzme sve predmete Specijalnog tužilaštva, uključući i tužioce i zaposlene u Specijalnom tužilaštvu.

 

Drugi predlog nalaže, ukoliko opozicija odbija da prihvati integraciju zaposlenih iz Specijalnog tužilaštva u Tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju, da se tužioci Specijalnog tužilaštva vrate svojim matičnim tužilaštvima.

foto: Youtube/Printscreen

Ipak, izbor tužioca koji predlaže opozicija će morati da prihvati i vlast.

 

"To mora biti neki teškaš, izdržljiv. Sigurno nećemo glasati da to bude Gruevski, Pančevski, Zvrlevski, Jovan Ilijevski, već ćemo zahtevati da to bude neprikosnoveni profesionalac. Ja i vlast se borimo da bude zagarantovana razrešenja u slučajevima Specijalnog tužilaštva, dok lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski zahteva da predmeti budu amnestirani. Budućnost tih predmeta za nas je crvena linija", istakao je Zaev.

 

Komentarišući slučaj Reket, Zaev je rekao da želi da se taj slučaj završi što pre i da dobije pravno razrešenje.

 

"Svako ko je umešan treba da odgovara. Građani traže odgovore, trag novca i ko je sve umešan. Nema zašto da se plašimo od Reketa", naglasio je makedonski premijer.

 

O zahtevu opozicije za prevremene izbore, Zaev je rekao da treba da se pruži šansa državi da oseti dobrobiti koje je njegova vlast do sada uradila.

 

"Dosta je bilo prevremenih izbora. Doneli smo najhrabrije odluke, rešili smo sporove sa susedima, čekamo učlanjenje u EU i NATO, hajde da dočekamo efekat i dobrobiti ovih procesa", zaključio je Zaev.

 

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Georgi Licovski

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...