KATICA JANEVA TRAŽI DA SE BRANI SA SLOBODE: Nije više specijalna tužiteljka, pa nema razloga za pritvor!
Foto: EPA

afera reket

KATICA JANEVA TRAŽI DA SE BRANI SA SLOBODE: Nije više specijalna tužiteljka, pa nema razloga za pritvor!

Severna Makedonija -

Advokatica Katice Janeve, osumničene u aferi Reket, podnela je danas sudu u zahtev da razrešena specijalna tužiteljka Severne Makedonije bude puštena iz pritvora da se brani sa slobode.

Advokat Irena Frčkovska je rekla da više ne postoje glavni razlozi zbog kojih je Janevi određen pritvor i da je sudu predložila druge mere obezbeđenja, kao i garancije u nepokretnoj imovini bivše specijalne tužiteljke Severne Makedonije.

Skopska advokatica je objasnila da su razrešenjem sa mesta tužioca (15. septembra) nestali glavni razlozi zbog kojih je Janevoj određen pritvor (uticaj na svedoke i na istragu).

"Otpali su osnovi za određivanje pritivora i cilj može da se postigne i drugim merama, ne mora da se ide sa najstrožom zakonskom merom. Smatramo da su osnovi za pritvor otpali samim njenim razrešavanjem iz Specijalnog tužilaštva i Osnovnog tužilaštva u Đevđeliji", rekla je advokatica Katice Janeve.

Frčkovska je rekla da odgovor iz skopskog krivičnog suda na zahtev da se Katica Janeva brani sa slobode očekuje do petka, kada ističe 30-dnevni pritvor.

U aferi Reket su, pored Janeve, osumnjičeni za iznudu 1,5 miliona evra od jednog od nabogatijih Makedonaca Jordana Kamčeva da bi dobio bolji tretman u istrazi afere Imperija, i Bojan Jovanovski - Boki 13 i Zoran Milevski.

Predistražni postupak u tom slučaju Tužilaštvo za organizovani kriminal vodi od početka maja, a istražni postupak od 15. jula, kada su uhapšeni Jovanovski i Milevski, dok je Janeva u pritvoru zatvora Skoplje nalazi od 21. avgusta.

Kurir.rs / Beta

Foto: EPA/Nake Batev

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track