PRVI SUSRET ZAEVA I MICOTAKISA: Grčki premijer bio je protiv Prespanskog dogovora čiji je Zaev tvorac, a evo kako je izgledao njihov razgovor (FOTO, VIDEO)
Foto: BETA/Vlada Severne Makedonije

sastanak u njujorku

PRVI SUSRET ZAEVA I MICOTAKISA: Grčki premijer bio je protiv Prespanskog dogovora čiji je Zaev tvorac, a evo kako je izgledao njihov razgovor (FOTO, VIDEO)

Severna Makedonija -

Na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku, premijeri Severne Makedonije i susedne Grčke, Zoran Zaev i Kirijakos Micotakis, danas su se sastali prvi put.

Zaev je jedan od tvoraca Prespanskog dogovora, dok je Micotakis kao opozicioni vođa bio žestok kritičar tog sporazuma o rešavanju spora oko naziva Makedonija, ali je kao premijer prihvatio da je sporazum ratifikovan u grčkom parlamentu i da ne može da se menja, mada je najavio će pažljivo kontrolisati primenu u Severnoj Makedoniji.

Kako je saopštila vlada u Skoplju, Zaev je na sastanku s premijerom Grčke istakao da je Vlada Severne Makedonije "maksimalno fokusirana na konstruktovan pristup građenju međusobnog partnerstva, zasnovanog na prijateljstvu i zajedničkom interesu za prosperitetan region u interesu građana dve zemlje".

Zaev je istakao da je njegova vlada spremna za potpuno sprovođenje Akcionog plana za intenziviranje i obogaćivanje saradnje Grčke i Severne Makedonije, kako je predviđeno Prespanskim dogovorom.

foto: BETA/Vlada Severne Makedonije

Zaev je u razgovoru s Micotakisom "potencirao da je taj dogovr istorijski korak i značajan dogovor za građenje dobrosusedstva, bližu saradnju, konstruktivne i pozitivne odnose dve zemlje" i istakao da poštuje to što je Grčka prva ratifikovala protokol o pristupanju Severne Makedonije NATO.

U saopštenju Vlade u Skoplju se navodi ;da je na sastanku "izražena podrška grčkog premijera otvaranju pregovora (S.Makedonije) s EU i potencirano da je dosledna i pravovremena implementacija Dogovora iz Prespe ključna za unapređenje odnosa i obezbeđivanje evropske perspektkive Severne Makedonije".

"Zaključeno je da su unapređenje ekonomsk saradnje, povećanje trgovinske razmene i direktne investicije od uzajamne koristi za sve građanje dve države", navodi se u saopštenju sa sastanka dvojice premijera u Njujorku.

(Kurir.rs/Beta/Foto: BETA/Vlada Severne Makedonije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track