Najnovije vesti

CIPRAS U SKOPLJU NAHVALIO PRESPANSKI SPORAZUM: Povećala nam se trgovinska razmena i vojna saradnja
Foto: EPA

sastao se sa zoranom zaevom

CIPRAS U SKOPLJU NAHVALIO PRESPANSKI SPORAZUM: Povećala nam se trgovinska razmena i vojna saradnja

Severna Makedonija

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev i bivši premijer Grčke Aleksis Cipras razgovarali su u Skoplju o koristi i prednostima Prespanskog dogovora i istakli da taj sporazum zaslužuje podršku u obe susedne zemlje.

Vlada Severne Makedonije je saopštila da su Zaev i Cipras "zaključili da je rešenje postignuto Prespanskim dogovorom promenilo realnost njihove dve zemlje i stvorilo novu pozitivnu dinamiku u odnosima u regionu".

 

U razgovoru je, navodi se, konstatovano da se od 17. juna prošle godine, kada je potpisan dogovor u Prespi, saradnja dve zemlje produbljava "na temeljima novog prijateljstva i streteškog partnerstva".

Zaev i Cipras su posebno istakli povećanje trgovinske razmene od 20 odsto za samo godinu dana, pokrenut postupak za otvaranje novih graničnih prelaza, blisku vojnu saradnju kao deo zajedničke politike NATO, uz grčko obezbeđivanje nadzora vazdušnog prostora Severne Makedonije (АirPolicing).

 

Sastanak Zaeva i Ciprasa, najzaslužnijih za postizanje dogovora o rešavanju višedecenijskog spora oko naziva Makedonije, kako se ističe: "održan je u srdačnoj i prijateljskoj atmosferi".

 

Bivši grčki premijer Cipras je u Skoplje došao na poziv britanskog magazina Ekonomista, kao jedan od glavnih govornika na "Samitu za Zapadni Balkan" o temi "Jačanje zamaha evropskih integracija".

 

Kurir.rs/Beta
Foto: EPA

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...