Najnovije vesti

FRANCUSKI ŠAMAR ZA SKOPLJE I TIRANU: Francuska protiv početka pregovora Severne Makedonije i Albanije za ulazak u EU
Foto: EPA

blokada

FRANCUSKI ŠAMAR ZA SKOPLJE I TIRANU: Francuska protiv početka pregovora Severne Makedonije i Albanije za ulazak u EU

Severna Makedonija

Stav Francuske o početku pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom nije se promenio u odnosu na jun, prenela je agencija Evropa pozivajući se na diplomatske izvore u Savetu EU. 

Kako je preneo dopisnik državne agencije Severne Makedonije MIA iz Brisela, na poslednjem ambasadorskom sastanku nije bilo napretka u diskusiji za početak pregovora sa te dve zemlje.

"Ništa se nije promenilo", rekao je izvor agencije Evropa.

Prema tom mediju, "nekoliko zemalja" još uvek imaju rezerve za otpočinjanje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Francuska i Danska još nemaju stav, ali "Francuska nije pokazala veliki optimizam", saznaje Evropa od svojih izvora.

Agencija MIA je juče javila, pozivajući se na svoje izvore, da je poruka Francuske da će krajnju odluku doneti sam francuski predsednik Emanuel Makron i da nije isključeno da se to desi na Evropskom savetu 17. oktobra, umesto na sastanku ministara u Luksemburgu 15. oktobra.

Agencija Evropa je potvrdila da je Holandija na jučerašnjem ambasadorskom sastanku pokazala uzdržanost za otvaranje pregovora s Albanijom i podsetila da nemački parlament, iako podržava početak pregovora sa Tiranom, smatra da ta zemlja treba da prethodno ispuni odredjen broj uslova.

Nova runda razgovora o početku pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom zakazana je za 9. oktobar na ambasadorskom nivou u Briselu.

(Kurir.rs/Beta/Foto: EPA)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...