MAKRON NI DA ČUJE ZA SEVERNU MAKEDONIJU I ALBANIJU: Prvo reforma EU, pa pregovori o članstvu
Foto: EPA

FRANCUSKA NE ODSTUPA

MAKRON NI DA ČUJE ZA SEVERNU MAKEDONIJU I ALBANIJU: Prvo reforma EU, pa pregovori o članstvu

Severna Makedonija -

LUKSEMBURG - Francuska se i danas na Savetu ministara opštih poslova EU u Luksemburgu držala tvrdog stava protiv pregovora o članstvu u EU za Severnu Makedoniju i Albaniju, upozorivši da neće moći da odobri pregovore sve dok evropski blok ne reformiše politiku o prijemu novih članica.

Evropski ministri će ponovo diskutovati o tome da li da otvore put za pregovore o članstvu sa Skopljem i Tiranom, ali je francuska ministarka za evropska pitanja Ameli de Monšalen rekla da ne može biti napretka dok se, kako kaže predsednik Emanuel Makron, ne završi "duboka reforma" pravila o članstvu u EU.

U praksi, ovaj stav bi mogao da znači odlaganje odluke o pregovorima najmanje do sredine sledeće godine, moguće i duže, i to pošto je odluka već dva puta odložena. Takvu francusku poziciju iskoristili su rusofobi u Briselu da odmah nametnu tezu kako će zbog daljeg odlaganja Balkan produbiti veze sa Rusijom i Kinom.

"Prvo o čemu treba razgovarati je kako Evropa da reformiše način proširenja i pregovora. Da li je proces efikasan? Sa naše tačke gledišta, nije", rekla je Monšalenova, nazivajući proces proširenja "beskonačnom sapunicom".

„Sadašnji metod otvaranja i zatvaranja poglavlja ne ostvaruje duboke promene koje su potrebne u ovim zemljama“, navodi francuski predlog, ne precizirajući na koji način bi se novi metod odnosio na Srbiju i Crnu Goru, koje su već odmakle u procesu pregovora.

Pariz smatra da se Unija suočava sa previše izazova za još dve države sa Balkana, regiona koji još oseća posledica rata 90-ih i koji vodi borbu sa kriminalom i korupcijom. Ovakav francuski stav podržavaju Holandija, Danska Španija i Belgija, s tim što su poslednje tri zemlje izrazito protiv otvaranja pregovora s Albanijom, a ne toliko sa Severnom Makedonijom.

Italija, Austrija, Slovačka, Mađarska, Češka i druge zemlje su za otvaranje pregovora bez odlaganja.

Kao mogući kompromis, diplomatski izvori navode "razdvajanje" Severne Makedonije i Albanije, odnosno mogućnost da Skoplje sada dobije neku vrstu uslovnog zelenog svetla, a da odluka o Albaniji bude odložena za neki kasniji trenutak. Međutim, za sada nema signala da bi Francuska i Holandija pristale na takav scenario.

Kurir.rs/Tanjug/Sputnjik Srbija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track