Najnovije vesti

EU IM ODLOŽILA PREGOVORE, A ZAEV REĐA POHVALE NA SVOJ RAČUN: Mnogo je urađeno za vreme moje vlasti! Da mogu vratio bih vreme 13,5 godina unazad!
Foto: AP

STANJE U SEVERNOJ MAKEDONIJI

EU IM ODLOŽILA PREGOVORE, A ZAEV REĐA POHVALE NA SVOJ RAČUN: Mnogo je urađeno za vreme moje vlasti! Da mogu vratio bih vreme 13,5 godina unazad!

Severna Makedonija

Nakon što je EU odložila datum početka pregovora Severnoj Makedoniji, premijer Zoran Zaev kaže da je ta zemlja na dobrom putu, ali da može vratio bi vreme unazad za 13 i po godina, jer za dve i po godine njegove vlasti je, prema njegovim rečima, toliko toga učinjeno.

"Ako bih mogao da vratim vreme unazad, vratio bih ga 13 i po godina, jer za dve i po godine što sam uradio na međunarodnom i ekonomskom planu pokazuje da smo na dobrom putu", kazao je Zaev za makedonski portal 24info.

Dodao je da je u prvoj polovini mandata ostvaren rast od 3,6 odsto, otvoreno je 54.000 novih otvorena, izvoz je povećan za 16 odsto, a rast industrijske proizvodnje za 9,8 odsto.

Smatra ipak da to nije dovoljno i da se mora raditi još više u situaciji kada su Severnoj Makedoiji svi putevi otvoreni, kada, kako je rekao, imamo samo prijatelje oko sebe i kada ceo svet govori dobro o nama, moramo biti još uspešniji.

foto: EPA

A da bi, kako kaže, bili usešniji svaki građanin mora da promeni stav bez obzira na to da li je reč o sudijama, političarima, gradonačelnicima, odbornicima ili poljoprivrednicima.

"Svi moramo raditi više da bismo bili evropska zemlja kakvu želimo", rekao je Zaev.

Govoreći o rejtingu svoje SDS, sada kada je izvesno da će parlamentarni izbori biti raspisani 15. aprila naredne godine, a da će on podneti ostavku 3. januara i biti na čelu tehničke vlade, Zaev kaže da ta stranka po upravo sprovedenim anketama vodi za tri odsto u odnosu na na najuticajniju opozicionu VMRO DPMNE.

foto: EPA / Oliver Hoslet

"Znam da bismo do kraja oktobra mogli da sprovedemo sve mere predviđene programom, potrudićemo se da ih sprovedemo do aprila bar kada je reč o povećanju plata, penzija, a za lekare i kapitalna ulaganja u zemlji su otvoreni ekološki projekti, ukinute su kvote, donesen je zakon o osnovnom obrazovanju", rekao je premijer.

Dodao je da će se nastaviti rad i na nekim značajnim infrastrukturnim projektima.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...