EU IM ODLOŽILA PREGOVORE, A ZAEV REĐA POHVALE NA SVOJ RAČUN: Mnogo je urađeno za vreme moje vlasti! Da mogu vratio bih vreme 13,5 godina unazad!
Foto: AP

STANJE U SEVERNOJ MAKEDONIJI

EU IM ODLOŽILA PREGOVORE, A ZAEV REĐA POHVALE NA SVOJ RAČUN: Mnogo je urađeno za vreme moje vlasti! Da mogu vratio bih vreme 13,5 godina unazad!

Severna Makedonija -

Nakon što je EU odložila datum početka pregovora Severnoj Makedoniji, premijer Zoran Zaev kaže da je ta zemlja na dobrom putu, ali da može vratio bi vreme unazad za 13 i po godina, jer za dve i po godine njegove vlasti je, prema njegovim rečima, toliko toga učinjeno.

"Ako bih mogao da vratim vreme unazad, vratio bih ga 13 i po godina, jer za dve i po godine što sam uradio na međunarodnom i ekonomskom planu pokazuje da smo na dobrom putu", kazao je Zaev za makedonski portal 24info.

Dodao je da je u prvoj polovini mandata ostvaren rast od 3,6 odsto, otvoreno je 54.000 novih otvorena, izvoz je povećan za 16 odsto, a rast industrijske proizvodnje za 9,8 odsto.

Smatra ipak da to nije dovoljno i da se mora raditi još više u situaciji kada su Severnoj Makedoiji svi putevi otvoreni, kada, kako je rekao, imamo samo prijatelje oko sebe i kada ceo svet govori dobro o nama, moramo biti još uspešniji.

foto: EPA

A da bi, kako kaže, bili usešniji svaki građanin mora da promeni stav bez obzira na to da li je reč o sudijama, političarima, gradonačelnicima, odbornicima ili poljoprivrednicima.

"Svi moramo raditi više da bismo bili evropska zemlja kakvu želimo", rekao je Zaev.

Govoreći o rejtingu svoje SDS, sada kada je izvesno da će parlamentarni izbori biti raspisani 15. aprila naredne godine, a da će on podneti ostavku 3. januara i biti na čelu tehničke vlade, Zaev kaže da ta stranka po upravo sprovedenim anketama vodi za tri odsto u odnosu na na najuticajniju opozicionu VMRO DPMNE.

foto: EPA / Oliver Hoslet

"Znam da bismo do kraja oktobra mogli da sprovedemo sve mere predviđene programom, potrudićemo se da ih sprovedemo do aprila bar kada je reč o povećanju plata, penzija, a za lekare i kapitalna ulaganja u zemlji su otvoreni ekološki projekti, ukinute su kvote, donesen je zakon o osnovnom obrazovanju", rekao je premijer.

Dodao je da će se nastaviti rad i na nekim značajnim infrastrukturnim projektima.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track