STOLTENBERG UTEŠIO ZAEVA POSLE ODBIJANJA IZ BRISELA: Ulazak Severne Makedonije u NATO ide po planu!
Foto: EPA / Georgi Licovski

alijansa se ne dvoumi

STOLTENBERG UTEŠIO ZAEVA POSLE ODBIJANJA IZ BRISELA: Ulazak Severne Makedonije u NATO ide po planu!

Severna Makedonija -

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg objavio je da je u telefonskom razgovoru poručio premijeru Severne Makedonije Zoranu Zaevu da proces ulaska te zemlje u savez ide po planu, nakon što je Brisel odbio da otvori pristupne pregovore za ulazak u EU.

"Dobar telefonski razgovor s premijerom Zaevom kako bi potvrdio predanost NATO pristupanju Severne Makedonije. Proces ratifikacije ide po planu i radujem se brzom članstvu Severne Makedonije našoj Alijansi", napisao je glavni sekretar na svom Tviter profilu.

Zasad je protokol o pristupanju Severne Makedonije ratifikovalo 20 od 29 članica NATO-a, a ta zemlja će najranije moći da postane članica početkom decembra kad će se u Londonu održati sastanak na vrhu Alijanse. Hrvatska je protokol o makedonskom pristupanju ratifikovala u martu.

foto: EPA / Georgi Licovski

Razgovor Zaeva i Stoltenberga obavljen je nakon što članice EU u petak nisu uspele da psotiognu saglasnost o otvaranju pristupnih pregovora o članstvu Albanije i Severne Makedonije.

Zaev je dan kasnije najavio da želi prevremene izbore na kojima će se pokazati volja građana nakon odluke Brisela, naglasivši da je to bila "istorijska greška". Izbori će se održati 12. aprila.

Kurir.rs / Slobodna Bosna

Foto: EPA / Georgi Licovski

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track