Najnovije vesti

NAPRAVILI SMO VELIKU GREŠKU! TUSK OSUDIO EVROPSKE LIDERE: Većina zemalja htela je pregovore sa Makedoncima i Albancima, ali smo podbacili
Foto: EPA

pristupni pregovori

NAPRAVILI SMO VELIKU GREŠKU! TUSK OSUDIO EVROPSKE LIDERE: Većina zemalja htela je pregovore sa Makedoncima i Albancima, ali smo podbacili

Severna Makedonija

Predsednik Saveta EU, Donald Tusk, ponovio je danas da su evropski lideri napravili veliku grešku prošle sedmice kada nisu doneli odluku o datumu početka pregovora o pristupanju Severne Makedonije i Albanije EU.

"Evropski lideri su vodili žestoku raspravu oko proširenja. Posle jasne preporuke Evropske komisije, velika većina zemalja članica želela je otvorene pregovore o pristupanju s Makedonijom i Albanijom, ali neophodni konsenzus nije postignut. Po mom mišljenju to je bila greška, što sam otvoreno i direktno rekao liderima", rekao je Tusk za skopsku tv Kanal 5.

 

Tusk je rekao da se sada nada da će čelnici doći do zaključka, da će se ovom problemu vratiti pre samita u Zagrebu, u maju naredne godine. Očekuje se da će poslanici na današnjoj plenarnoj sedici EP još jednom izraziti podršku početku pregovora sa Skopljem i Tiranom.

 

To su prethodnih dana već učinile najveće političke grupe u EP - Evropska narodna stranka (EPP), Partija evropskih socijalista, ALDE, Zelena stranka.

Pored pregovora s Makedonijom i Albanijom, na sednici EP će se raspravljati i o zaključcima Saveta EU o Bregzitu i vojnoj intervenciji Turske u Siriji.

 

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...