POSLE ŠAMARA IZ BRISELA Pendarovski: Novo ime Makedonije je na čekanju
Foto: Beta/Goran Georgievski

čekaju se pregovori sa eu

POSLE ŠAMARA IZ BRISELA Pendarovski: Novo ime Makedonije je na čekanju

Severna Makedonija -

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je da će upotreba novog imena te zemlje biti na čekanju sve dok ne započnu pregovori sa Evropskom unijom.

Predsednik Pendarovski objašnjava da ono što će biti na čekanju sve dok ne započnu pristupni pregovori sa EU jeste deo Prespanskog sporazuma koji se odnosi na unutrašnju i spoljnu komunikaciju i upotrebu novog imena države.

Takođe, dodaje da će Severna Makedonija za nekoliko meseci postati članica NATO, zahvaljujući postizanju Prespanskog sporazuma.

"Prespanski sporazum je bio glavni razlog zašto su države članice NATO odobrile naše učlanjenje. Ako ne u novembru ili decembru, onda ćemo sigurno u prva četiri meseca u 2020. postati punopravna članica Alijanse i to je direktan proizvod Prespanskog sporazuma", rekao je Pendarovski.

Komentarišući odluku evropskih lidera o odlaganju početka pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, Pendarovski je rekao da je to bio pravi šok za sve, ne samo za njega i građane, već i za celu političku elitu u toj zemlji.

On je dodao da su se svi politički lideri, bez obzira na to da li su iz vlasti ili opozicije, saglasili o tome da je Severna Makedonija isporučila sve što je bilo zahtevano, te da je EU odjednom rekla da ta zemlja nije spremna.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track