ŠOK U MAKEDONIJI! DROGIRALI ŠTIĆENIKE KAZNENO-POPRAVNOG DOMA: Deci u Tetovu davali lekove za smirenje u opasnim dozama!
Foto: Shutterstock

vanredna kontrola

ŠOK U MAKEDONIJI! DROGIRALI ŠTIĆENIKE KAZNENO-POPRAVNOG DOMA: Deci u Tetovu davali lekove za smirenje u opasnim dozama!

Severna Makedonija -

Sinoć je direktor Odelenja za izvršenje sankcija u Kazneno-popravnom zavodu u Tetovu uveo posebnu, vanrednu kontrolu, nakon što je ombudsman u svom poslednjem izveštaju o stanju dece i njihovom zdravlju u ovoj ustanovi otkrio zastrašujuću situaciju.

Naime, maloletnicima su bili propisani "Diazepam", "Flek", "Mendelek", "Depakine", "Risperidon" i slično od 5 do 20 miligrama dnevno, što je vrlo snažno s obzirom na starost dece.

Kao što znamo, brojni stručnjaci iz Kancelarije za sankcije detaljno pregledaju sve nalaze i unutrašnje dosijee svakog osuđenika posebno. Izveštaj ombudsmana o tom objektu i dalje kaže da ima 16 dece.

„Iako se broj registrovane dece smanjio, ostaje primedba o potrebi preduzimanja preventivnih mera. Zaključeno je da nisu preduzete mere u ovoj oblasti usmerenih na obuku i dalje unapređenje osoblja za rad sa decom radi pravilnog i efikasnog sprovođenja obrazovnog procesa, niti je postupalo prema preporuci za uvođenje novih, savremenih metoda rada sa decom".

"Objekat ima jedno kupatilo koje se nalazi u donjem delu zgrade. Sadrži 3 tuš kabine, od kojih su samo dve u funkciji i koje su odvojene zavesom od ostatka kupatila. Kupatilo ima 2 funkcionalne slavine i ogledalo. Sanitarije su u velikoj meri oštećene. Iako su zidovi celog kupatila prekriveni vlagom i u nekim delovima se raspadaju, u ovom delu objekta postoje zadovoljavajući nivoi higijene. Prema informacijama, deca sama održavaju higijenu. U razgovoru je direktor objekta objasnio da se topla voda tokom leta dobija upotrebom kolektora toplote, a zimi se grejanje vrši uljem. Tokom leta se svakodnevno daje topla voda za kupanje, a zimi jednom ili dva puta nedeljno".

Kurir.rs/Sloboden pečat

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track