Najnovije vesti

ZAEV: Izbori će biti 12. aprila, naš ulazak u NATO treba da ratifikuje još samo Španija
Foto: EPA

uskoro u alijansi

ZAEV: Izbori će biti 12. aprila, naš ulazak u NATO treba da ratifikuje još samo Španija

Severna Makedonija

"Političke stranke treba da pripreme liste kandidata za prevremene parlamentarne izbore 12. aprila 2020, jer ceo postupak oko ratifikacije pristupnog protokola za učlanjenje Severne Makedonije u NATO očekuje se da bude okončan do 11. februara, kada se raspušta i aktuelni sastav makedonskog Sobranja", poručio je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

"Sve projekcije koje smo uradili ukazuju da pristupni protokol za Severnu Makedoniju u NATO treba da ratifikuje još samo Španija, koja održava parlamentarne izbore 10. novembra, a ima zakazanu konstitutivnu sednicu parlamenta za 3. decembar. To znači da imamo ceo januar i desetak dana februara, i dovoljno vremena da se to završi", dodao je Zaev.

On je naglasio da je 12. april dogovoren datum za prevremene izbore u Severnoj Makedoniji.

foto: EPA

"Generalno ne očekujem promenu datuma za izbore, ali istovremeno šaljem poruku da treba da budemo svesni o odgovornosti koju imamo prema državi, kao što smo bili odgovorni i pozvali na prevremene parlamentarne izbore", istakao je.

Severna Makedonije ide na prevremene parlamentarne izbore zato što su evropski lideri odložili početak pristupnih pregovora sa tom zemljom.

Pre održavanja izbora, odnosno 3. januara 2020. godine aktuelni premijer Zaev će dati ostavku i biće formirana tehnička vlada, u čijem sastavu će biti i ministri iz opozicionog VMRO-DPMNE, kao garancuje za sprovođenje fer i poštenih izbora.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...