MAKEDONSKI PROIZVOĐAČI KANABISA APELUJU: Usvajajte zakon, propadoše nam zalihe!
Foto: Profimedia

direktno

MAKEDONSKI PROIZVOĐAČI KANABISA APELUJU: Usvajajte zakon, propadoše nam zalihe!

Severna Makedonija -

Na hitni povratak Nacrta zakona o kontroli opojnih droga i psihotropnih supstanci u skupštonsku proceduru danas je pozvalo Udruženje Makanabis na uzgoj kanabisa zasnovanog na konzumiranju zbog, kako kažu, velike količine sušenog cveta kanabisa, koju skladišti većina licenciranih kompanija.

"U više navrata na više konferencija za štampu rečeno je da će zakon biti izmenjen i da će biti dozvoljena mogućnost izvoza cveta. To ranije nismo videli. Želeo bih da apelujem na Vladu da je što pre promeni ako ništa drugo, ako ne usvoje zakon, jer je predloženo da promeni samo jedan član, odnosno član 36, stav 7 ili stav 1, važno je da se dozvoli izvoz cveta marihuane"" rekao je pravni zastupnik Udruženja Kostadin Dukovski na konferenciji za štampu.

Naglasio je hitnost zakona i naveo primere kako se on može regulisati, odnosno kako su to regulisale zemlje u regionu, Grčka, Malta, Portugal i Španija.

"U nijednoj zemlji ne postoji takva mogućnost da postoji zabrana izvoza cveća. Nije u takvom okviru kao što je to regulisano u našoj zemlji, ali apelirao bih hitno da se dozvoli izvoz cveća po hitnom postupku", rekao je Dukovski.

U ovaj posao, prema rečima predstavnika Udruženja, nekoliko makedonskih i stranih kompanija uložilo je preko 150 miliona evra i zaposlilo oko 800 ljudi, što je brzo širi posao koji će povećati potrebu za novim radnicima.

Dukovski je pozvao vladu da hitno donese zakon jer će, kako je rekao, kompanije pretrpeti ogromne gubitke ako ne izvezu cvet kanabisa, a pogotovo što postoji opasnost da kriminalne strukture otkriju skladišta.

Kurir.rs/Plusinfo.mk Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track