Najnovije vesti

KAMČEV NA SUĐENJU ZA AFERU REKET: Boki 13 i Janeva su nakaze, nisam jedina žrtva reketiranja (VIDEO)
Foto: Youtube, Instagram

haos u skoplju

KAMČEV NA SUĐENJU ZA AFERU REKET: Boki 13 i Janeva su nakaze, nisam jedina žrtva reketiranja (VIDEO)

Severna Makedonija

Biznismen Jordan Kamčev svedočio je na suđenju za aferu "Reket" i optužio Bojana Jovanovskog - Bokija 13 i Katicu Janevu da su "predvodili zločinačku grupu" za reketiranje.

"Bilo je mnogo više žrtava". Reketirani su svi koji su se reklamirali na kablovskoj televiziji 1TV, čiji je neformalni vlasnik bio Bojan Jovanovski", rekao je Kamčev.

U izjavi medijima nakon što je završio svedočenje, Kamčev je Jovanovskog i Janevu nazvao "nakazama".

"Ja sam čovek koji zapošljava 3.000 ljudi, najveći platiša poreza u ovoj državi i neću dozvoliti da moj obraz i obraz moje dece i porodice kaljaju ovakve nakaze kao Bojan Jovanovski i Katica Janeva", rekao je on novinarima pred zgradom suda.

Kamčev je aludirao da su u grupu za ucenu umešani i tužiteljka Specijalnog tužilaštva Lila Stefanova koja vodi istragu "Imperija" i sudija Vesna Dimiškova, koja mu je odredila pritvor, iz kojeg je pušten na predlog Janeve nakon što je platio.

Precizirao je da je u avgustu 2018. čuo da je "stavljen pod posebne istražne mere" od advokata Vasila Dimiškova, supruga sudije koja mu je kasnije odredila pritvor kada je pokrenuta istraga za slučaj "Imperija" u kojem je prvoosumnjičeni. Taj slučaj je Specijalno tužilaštvo pokrenulo iako nije ovlašćeni tužilac i preuzelo slučajeve stare 18 godina, koji su već bili zatvoreni.

foto: Youtube/Printscreen

Prethodno mu je, kako je rekao, Boki 13 nudio da se reklamira na njegovoj televiziji 1TV tražeći nerealno mnogo novca i nagoveštavajući da se protiv njega priprema "predmet" u Specijalnom tužilaštvu.

Kamčev je rekao da mu Janeva nije nudila da plati reket, već da je to radio Boki 13, ali da je iz njihovih telefonskih razgovora zaključio šta može da uradi. Jeneva mu je, dodao je, jednom prilikom, kada je bio pozvan u Specijalno tužilaštvo, rekla da "završi posao koji je počeo sa Bojanom".

Pošto nije imao gde da prijavi ucenu, Kamčev je odlučio prvo da im ispati milion evra i da to dokumentuje.

foto: Instagram / Boki13official

Nakon što je ispatio pare, o tome je na sastanku obavestio premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva, koji je, kako je istakao, bio zaprepašćen. Posle nekoliko dana Zaev mu je rekao da slučaj prijavi kod tužiteljke za organizovani kriminal Vilme Ruskoske.

U međuvremenu Kamčev je, prema sopstvenim rečima, pošto nikom nije verovao, informisao i tadašnjeg direktora tajne policije Gorana Nikolovskog, sa kojim je prijatelj, a koji ga je posavetovao da sve hard-diskove, uređaje i snimke sačuva i da je jedina osoba u koju može da ima poverenje da će slučaj isterati do kraja tužiteljka Ruskoska.

Na današnjem ročištu za "Reket" trebalo je da svedoči i supruga Jordana Kamčeva, Ana, ali zbog bolesti nije došla. Na suđenje, drugooptužena Janeva je dovedena iz kućnog pritvora, a prvooptuženi Jovanovski iz istražnog zatvora "Skoplje", u kojem se nalazi od početka istrage, 15. jula.

Prethodno je na prvom ročištu trećeoptuženi Zoran Milevski priznao krivicu i osuđen je na tri godine zatvora.

Kurir.rs/Beta

Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...