Najnovije vesti

DIMITROV ODBRUSIO BUGARSKIM AKADEMICIMA: Prihvatite realnost, Makedonci govore makedonski
Foto: EPA / Andy Rain

razmirice

DIMITROV ODBRUSIO BUGARSKIM AKADEMICIMA: Prihvatite realnost, Makedonci govore makedonski

Severna Makedonija

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov komentarišući saopštenje Bugarske akademije nauka i umetnosti o tome da ne postoji makedonski jezik rekao je da su u 21. veku u Evropi pravo na samoopredeljenje i samoizjašnjavanje nesporne, prenosi MIA.

"Da bi odnosi između dve zemlje bili prijateljski i bliski, one pretpostavljaju poštovanje prava na dostojanstvo drugoga", napisao je Dimitrov na fejsbuku.

Kako je kazao, makedonski jezik je jedan od južnoslovenskih jezika, te da je standardni makedonski jezik zvanično kodifikovan u maju 1945. godine na osnovama centralnih govornih formata tadašnje Makedonije.

"Bio je jedan od tri zvanična jezika i u bivšoj Jugoslaviji, a prisutan je i u UN još od sedamdesetih godina prošlog veka. Makedonski jezik ima svoj istorijski razvoj i priznat je i od međunarodne zajednice lingvista", navodi Dimitrov.

Takođe, on ukazuje da bi, istorijski proces koji je njegova zemlja započela sa susednom Bugarskom, vodio u smeru zbližavanja i prijateljstva, da bi rušio strah i predrasude, pretpostavlja uzajamno prihvatanje.

"Prihvatanje perioda zajedničke i isprepletene istorije koja povezuje bugarski i makedonski narod, ali i sadašnjost - makedonski narod koji govori makedonski jezik. Da bi ovaj proces uspeo na obe strane je potrebna mudrost i delikatnost, veličina u razumevanju i poštovanju briga i dostojanstva drugog. Lako je da se rasturi, teško je da se izgradi", zaključio je Dimitrov.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA/Andy Rain) 

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...