PENDAROVSKI OŠTRO: Korupcija je prerasla u jednu od najvećih pretnji za budućnost zemlje!
Foto: Beta/Goran Georgievski

KORUPCIJA U SEVERNOJ MAKEDONIJI

PENDAROVSKI OŠTRO: Korupcija je prerasla u jednu od najvećih pretnji za budućnost zemlje!

Severna Makedonija -

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je danas da je u prethodnih deset do 15 godina, korupcija prerasla u jednu od najvećih bezbednosnih pretnji za budućnost zemlje.

"Tu moram da izdvojim takozvani slučaj 'Reket' koji je diskreditovao veliki deo naših napora i nada za borbu protiv krimunala i visoke korupcije. Lično, nisam očekivao da će nosioci toliko važnih i odgovornih funcija toliko podbaciti u datom trenutku", rekao je on na Regionalnom forumu za dobro vladanje i borbu protiv korupcije.

Kako je istakao predsednik Severne Makedonije, slučaj "Reket" ostaje "lakmus papir" za pravnu državu i time i test za otpornost ključnih institucija na političke uticaje.

"Želim da naglasim da iskrena borba za pravnu državu podrazumeva da se istraže kriminali prethodne, ali i krimiinali aktuelne vlasti i svako ko se ogrešio pred zakonom treba da dobije odgovarajuću kaznu", rekao je on.

Pendarovski je kritikovao vodeće političke stranke koje mesecima ne mogu da se dogovore oko novog zakona za tužilaštvo, i istakao da ne sme da se preko namernog zastarevanja predmeta desi takozvana "skrivena amnestija" počinilaca dela povezanih sa visokom korupcijom.

"Za efikasnu borbu protiv visoke korupcije potreban nam je i novi zakon za javno tužilaštvo koji će zadovoljavati najviše evropske tandarde, umesto da neprincipijelnim političkim dogovaranjima u pozadini kompromitujemo borbu protiv visoke korupcije", rekao je on.

Prema njegovim rečima, u tom kontekstu dobro je što je omogućen kontinuitet slučajeva Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore (u kojima su medju osumnjičenim i optuženima funcioneri bivše vlasti VMRO DPMNE) i da je, i pored toga što nije pravovremeno donet taj zakon, nadjen način da te predmete preuzme redovno tužilaštvo.

"Ne postoji zemlja članica EU, koja nam nije ukazala da moramo da do kraja istražimo taj orgoman skandal u kojem ima na milione snimaka koji moraju da imaju sudsku razrešnicu. U suprotnom ne možemo da očekujemo da nas tretiraju kao ozbiljnu državu", rekao je on.

Pendarovski je istakao da je poverenje građana u sudski sisteme stalno u "padajućoj liniji", iako političari godinama govore o sprovedenim reformama za gradjenje efikasnog i pravednog sistema kao garanta za poštovanje ljudskih prava i sloboda.

"Govorimo o neselektivnom i nezavisnom sudstvu, koje profesionalno, pravedno i nepristrasno sprovodi zakone. Sa druge strane, skoro svakodnevno imamo sudske slučajeve koji izazivaju sumnju da li u našoj državi pravo važi jednako za sve ili je možda pravo svedeno na politički instrument, a pravda se još uvek povlači pred moći moćnih", rekao je predsednik Severne Makedonije.

Kurir.rs/Beta

Foto: Beta/Goran Georgievski

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track