STEVO PENDAROVSKI PORUČUJE: Zapadni Balkan ne treba da bude ostavljen! Države EU to moraju da shvate!
Foto: Beta/Goran Georgievski

predsednik severne MAKEDONIJE

STEVO PENDAROVSKI PORUČUJE: Zapadni Balkan ne treba da bude ostavljen! Države EU to moraju da shvate!

Severna Makedonija -

Predsednik S. Makedonije kaže da ima razumevanje za unutrašnje probleme u EU, ali da države EU moraju da shvate da Zapadni Balkan ne treba da bude ostavljen.

Zapadni Balkan je deo Evrope, prirodno pripada EU i teži da deli vrednosti evropske porodice, izjavio je Stevo Pendarovski.

Pendarovski je u intervjuu za portal Antidot rekao da se nada da će što pre biti usvojena metodologija proširenja EU jer veruje da će to rezultirati bržim datumom donošenja odluka za početak pretpristupnih pregovora za Severnu Makedoniju.

On je istakao da se više od dve trećine stanovništva njegove zemlje zalaže za članstvo u EU, ali je upozorio da "ako se neizvesnost nastavi, podrška može pasti, što bi moglo uticati i na sprovodenje plana reformi EU".

Pendarovski je to rekao odgovarajući na pitanje da li misli da može da dodje do većeg razočaranja ili apatije u regionu, ako se predlozi u dva non-pejpera za pridruživanje Zapadnog Balkana, francuskom i onom od devet država članica, medjusobno ne poklapaju ili kalibrišu.

On je dodao da postoji svest o tome da u Uniji, kao zajednici suverenih država, ima različitih stajališta o različitim pitanjima i ocenio da je normalno imati unutrašnju raspravu.

Upitan da li smatra da su sve zemlje Zapadnog Balkana u "istoj kaši" nakon francuskog veta, bez obzira na to što Srbija i Crna Gora već pregovaraju, on je rekai da Crna Gora i Srbija pregovaraju već nekoliko godina, Severna Makedonija i Albanija godinama čekaju datum pocetka, "a Bosna i Hercegovina i Kosovo se uopšte ne spominju".

"Imamo razumevanje za unutrašnje probleme i procese u Uniji, ali države clanice EU moraju shvatiti da Zapadni Balkan ne treba da bude ostavljen po strani, jer smo deo Evrope i prirodno pripadamo EU i težimo da delimo vrednosti evropske porodice", rekao je Pendrovski.

Ocenio je da se proširenje pokazalo efikasnim alatom za transformaciju, demokratizaciju i prosperitet naših susednih država i takozvanog "istocnog bloka", tako da se, kako je naveo, sa integracijom Zapadnog Balkana zaokružava proces proširenja, jer stabilnost i prosperitet našeg regiona direktno utiču na prosperitet našeg regiona kao budućeg dela Unije.

Pendarovski smatra i da je jedan od elemenata non-pejpera, predložena reverzibilnost procesa, dobra za sve zemlje koje pregovaraju o članstvu.

"Jer napredak kroz otvaranje poglavlja u tom slucaju dobija ozbiljnu suštinu, odnosno, bolji kvalitet života gradana u zemljama, a nije samo administrativni cilj koji treba postići. Dakle, cilj je postici vrednost, a ne dokumente", rekao je Pendorvski.

Pendarovski je rekao da je za Severnu Makedoniju bio šok što nije dobila datum za početak pregovora, uz ocenu da je njegova zemlja zaslužila da dobije datum za demonstriranje demokratskih kapaciteta i vrednosti, odnosno rešavanje decenijskih problema sa našim susedima koji blokiraju naš evroatlantski put.

"Više puta sam izjavljivao da nemamo ništa protiv bilo koje nove metodologije ili reverzibilnosti procesa, a početak pregovora biće podsticaj i još veća posvećenost nastavku reformske agende. Ne želim da zvucim pesimistično, ali postoji opasnost da će bilo koji drugi scenario demotivisati gradjane i usporiti pozitivne procese", rekao je Pendarovski.

Povodom najave da će vojska Severne Makedonije, koja je pred članstvom u NATO, kupovati americko oružje i transportere, Pendarovski kaže da je to veliki poduhvat i ističe da je jedna od njegovoh glavnih obaveza da radi na stalnom povećanju budžeta za odbranu.

"Ovo će poboljšati standarde, uslove rada pripadnika vojske i poboljšati spremnost vojske", kaže Pendarovski i dodaje da se njihova vojska može pohvaliti da je sada rame uz rame sa oružanim snagama razvijenih evropskih, pa cak i svetskih zemalja.

Na pitanje da li doživljava kao neku vrstu regionalne trke u naoružanju i pretnje reginalnoj sigurnosti i ravnoteži to što Srbija kupuje sofisticirano rusko oružje i avione, Pendarovski odgovara negativno i napominje da je za tako mali region, kao što je Balkan, dosta ratova i sukoba.

On dodaje da veruje da je jedini ispravni put produbljivanje i jacanje dobrosusedskih odnosa, izgradnja mostova saradnje.

U tom kontekstu, podsetio je na rešavanje spora sa Grčkom i potpisivanje Ugovora o prijateljstvu i susedstvu sa Bugarskom i poručio da otvorena pitanja uvek treba rešavati iskrenim dijalogom.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Beta/Goran Georgievski

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track