ZAEV ODBRUSIO ALBANSKIM STRANKAMA: Kažite zašto vam smeta mali Šengen!? Zbog boljih uslova za život građana?!
Foto: AP

premijer severne makedonije

ZAEV ODBRUSIO ALBANSKIM STRANKAMA: Kažite zašto vam smeta mali Šengen!? Zbog boljih uslova za život građana?!

Severna Makedonija -

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev rekao je da on kao premijer nema obavezu da konsultuje stranke o koracima koje preduzima zarad boljih uslova za život građana i pozvao albanske stranke u toj zemlji da iznesu svoje primedbe na "mali šengen".

Zoran Zaev je pozvao stranke Alijansa za Albance, BESA i DUI da kažu šta im smeta u dogovorima za "mali šengen" i rekao da je spreman da kaže zašto su potpisani.

foto: AP

"Da li su protiv smanjenja carina kako ne bi bilo nervoze i dugih kolona na carinskim prelazima? Da li su protiv otvorenog tržišta radne snage i ukidanja viza u slučaju kada je jedan turista ušao u jednu od zemalja članica ova inicijative, da može takođe da poseti turističke kapacitete u svim zemljama koje su deo inicijative?", pitao je Zaev.

Ranije danas, predstavnici albanskih stranaka u Severnoj Makedoniji rekli su da je inicijativa o "malom šengenu" nemoguća bez učešća Prištine, te da zahtevaju uključivanje kosovskih predstavnika kao uslov za ostvarivanje inicijative, ali istovremeno traže i prisustvo i podršku EU, kao i pokroviteljstvo SAD.

(Kurir.rs/Tanjug, Foto: AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track