Najnovije vesti

ZAEV PODNOSI OSTAVKU, EVO KO ĆE BITI NOVI PREMIJER SEVERNE MAKEDONIJE: Ali samo do prevremenih parlamentarnih izbora
Foto: Profimedia

izbor nove vlade

ZAEV PODNOSI OSTAVKU, EVO KO ĆE BITI NOVI PREMIJER SEVERNE MAKEDONIJE: Ali samo do prevremenih parlamentarnih izbora

Severna Makedonija

Aktuelni ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Oliver Spasovski biće tehnički premijer u takozvanoj Pržinskoj vladi zemlje, prema prvim informacijama iz Izvršnog odbora vladajućeg Socijaldemokratskog saveza (SDSM), prenose makedonski mediji.

Aktuelna ministarka za rad i socijalnu politiku Mila Carovska biće zamenica premijera.

Zaev je najavio da je njegova ostavka spremna, a prema rokovima, on bi trebao da je podnese 3. januara 2020. godine, i na taj dan Sobranje treba da izabere tehničku vladu tačno 100 dana pre prevremenih parlamentarnih izbora zakazanih za 12. april.

U takozvanoj Pržinskoj vladi resori unutrašnjih poslova i državne uprave vodiće kadrovi iz opozicije kao garanciju za sprovođenje fer i demokratskih izbora.

Ovo je drugi put nakon 2015. godine kada su organizovani parlamentarni izbori po pržinskom modelu, što je kasnije pretočeno u zakonsko rešenje, te 100 dana pre svakog parlamentarnog izbornog ciklusa u Severnoj Makedoniji mora da bude formirana tehnička vlada sastavljena od ministara iz vlasti i opozicije.

Politički lideri u toj zemlji krajem oktobra ove godine su se dogovorili da se raspišu prevremeni parlamentarni izbori pošto je Evropska unija odložila početak pristupnih pregovora o članstvu Severne Makedonije.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto ilustracija: Profimedia) 

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...