Najnovije vesti

ZAEV O MALOM ŠENGENU: To ubrzava integraciju regiona u EU, dovešćemo Evropu na Balkan!
Foto: Profimedia

inicijativa tri zemlje

ZAEV O MALOM ŠENGENU: To ubrzava integraciju regiona u EU, dovešćemo Evropu na Balkan!

Severna Makedonija

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je suština ideje o "malom Šengenu" u ostvarivanju četiri slobode EU - slobodnog kretanja ljudi, proizvoda, usluga i kapitala na Zapadnom Balkanu i ocenio da takva inicijativa ubrzava integraciju regiona u Uniju.

"U naš region moramo da uvedemo evropske principe saradnje i funkcionisanja. Moramo da donesemo Evropu na Balkan u svaku od naših zemalja. To je deo našeg domaćeg zadatka za integraciju u EU", rekao je Zaev.

Na kritike da u regionu već postoje Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini (CEFTA) i Berlinski proces, Zaev navodi da postoji suštinska razlika, jer su ti procesi "podstaknuti i nadgledani od nekih članica EU", dok je "mali Šengen" "autentična i neposredna inicijativa" tri zemlje Zapadnog Balkana.

"Ovo je autentičan proces naše zemlje, Albanije i Srbije, a nadamo se da će mu se priključiti i druge zemlje regiona", rekao je Zaev.

Zaev, lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije, neće biti premijer od petka, 3. januara, kada bi trebalo da se obrazuje prelazna vlada, sa glavnim zadatkom da pripremi izbore za 12. april.

Lider socijaldemokrata odlučio se za vanredne izbore pošto je EU u oktobru, najviše zbog protivljenja Francuske, još jednom odložila početak pregovora sa Skopljem o članstvu u Uniji, što je bilo jedno od ključnih obećanja Zaeva.

Kurir.rs/Beta

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...