Najnovije vesti

SKANDAL TRESE SEVERNU MAKEDONIJU: Zoran Zaev plaćao glasove po 10 evra da uđe u parlament
Foto: EPA / Georgi Licovski

Italijanska "La Verita" otkrila

SKANDAL TRESE SEVERNU MAKEDONIJU: Zoran Zaev plaćao glasove po 10 evra da uđe u parlament

Severna Makedonija
13:14h

U dokumentaciji Tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala u Skoplju navodno postoje delovi snimljenih razgovora premijera sa njegovim bratom, u kojima se jasno čuje da dogovaraju kupovinu glasova pred tadašnje izbore. Glasove je SDSM plaćao 10 do 25 evra i to najčešće Romima koji žive u Strumici, tvrdi italijanski list "La Verita"

Zoran Zaev, premijer Severne Makedonije, kupovao je glasove da bi ušao u parlament, tvrdi novinar italijanskog lista "La Verita" Laris Gajser koji je objavio i dokaze o ovom krivičnom delu!

Glasačima je, kako se navodi na sajtu tog italijanskog portala, nuđeno 10 do 25 evra, a neki su pride dobijali i građevinski materijal. U tekstu koji je objavljen danas, navodi se i da su Zaev i njegovi saradnici najčešće plaćali Rome iz Strumice da glasaju za SDSM.

List piše, a prenose i makedonski mediji, da u postojećoj dokumentaciji Tužilaštva za borbu protiv organzovanog kriminala u Skoplju, ima i delova iz snimljenih razgovora iz kojih se može zaključiti da je Zaev, zajedno sa svojim bratom Vice Zaevom, otvoreno razgovarajući telefonom, upravljao razvijenom mrežom za kupovinu glasova, posebno od Roma koji žive u Strumici.

- Analizirani dokumenti opisuju scenario u kojem su tadašnji lider SDSM-a i gradonačelnik Strumice, osumnjičeni za izbornu prevaru, koristili neregularna sredstva da bi bili izabrani u parlament, a Zaev potom postao i premijer. Biračima koji su odlučili da sarađuju plaćeno je, za svako glasanje, 10 do 25 evra, u dve menjačnice koje vodi jedan potpredsednik i jedan njegov kolega. Jedna od dve menjačnice, "Daskal", u vlasništvu je Marjana Daskalovskog, koji je takođe izabran u parlament zajedno sa Zaevom i bio je predsednik lokalnog ogranka SDSM-a - prenosi makedonski portal "Republika online" pisanje italinskog lista, kao i:

- U slučaju da suma nije bila dovoljna da ubedi građane, nastavili su da nude građevinski materijal za izgradnju kuća ili povezivanje domova sa komunalnom infrastrukturom. Čovek koji je bio zadužen za vezu na tržištu ili isključenje iz komunalne infrastrukture, onaj koji je kontrolisao opštinsko osoblje, bio je direktor JP Komunalec (Strumica) Zoran Georgiev. Koristeći službene resurse koji su mu bili na raspolaganju, pretio je ili kaznio one koji su oklevali da sarađuju u glasanju i, naravno, nagrađivao druge. U Makedoniji je Georgiev poznat po tome što je bio šef svih predizbornih kampanja Zorana Zaeva i po tome što je suprug sudije u Strumici Loreta Georgieve, koja je za vreme dolaska na vlast Zaeva postala postala članica Sudskog saveta, institucije koja je imala zadatak da ga procesuira.

foto: Printscreen/Tanjug

Pored toga, Sudski savet ima zadatak i da kontroliše rad i efikasnost makedonskih sudija. Glavna tužiteljka za organizovani kriminal i korupciju Vilma Ruskovska, na pitanja makedonskih medija o ovom slučaju, rekla je da nije procesuirala slučaj zbog nedostatka krivičnih dokaza. Komentarišući dešavanja u Makedoniji, nastala objavljivanjem njegove priče, novinar Laris Gajser rekao da glavna tužiteljka, iako je rekla da je potupala po predmetu, nije objasnila zašto slučaj odmah nije zatvoren (ako već nije bilo dokaza).

- U raznim delovima razgovora postoje dijalozi Vice Zaeva, što pokazuje da je bio u stanju da strogo kontroliše ponašanje čitavih porodica. U razgovorima brat Zorana Zaeva zahteva objašnjenja od sagovornika zbog njihovih supruga i dece koja su se ponašala protivno interesima SDSM-a, odnosno ljuti se što su oni prisustvovali skupovima suparničkih partija. Shodno tome, postoje audio snimci u kojima je Zaev, obavešten o glasanju SDSM-a, zatražio momentalno otpuštanje cele porodice, decu, vozača, kao i isključenje pojedinih porodica iz lokalne elektroenergetske kompanije u vlasništvu austrijskog EVN-a - prenosi makedonski portal, kao i da ista dokumenta pokazuju da je ceo sistem glasanja bio zasnovan na stalnoj uceni, posebno na Romima kao delu stanovnika Strumice.

- Osumnjičeno zločinačko udruženje pod istragom je olakšalo svoje krajnje ciljeve izdavanjem prečica za identifikaciju, imajući u vidu makedonsku birokratiju, kako bi glasači mogli biti pravovremeno poslati na biračka mesta. Pored ovog iskustva iz prošlosti, uskoro će uslediti i prevremeni izbori.

Videćemo da li će makedonsko tužilaštvo nastaviti sa istragama i kako će se ponašati državne institucije - navode mediji.

Kurir.rs/E.K./Foto:Screenshot

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track