Najnovije vesti

VANREDNE MERE U SEVERNOJ MAKEDONIJI ZBOG ZAGAĐENOSTI VAZDUHA: Skoplje uvelo besplatan javni prevoz, obustavljeni radovi!
Foto: Profimedia

visok nivo zagađenosti

VANREDNE MERE U SEVERNOJ MAKEDONIJI ZBOG ZAGAĐENOSTI VAZDUHA: Skoplje uvelo besplatan javni prevoz, obustavljeni radovi!

Severna Makedonija

Vlada Severne Makedonije usvojila je preporuke i mere zbog visokog nivoa zagađenja vazduha u toj zemlji, uključujući besplatan javni prevoz u glavnom gradu i skraćenje radnog vremena od 11 do 17 časova za trudnice, starije osobe i hronične bolesnike, prenose makedonski mediji.

"Svim pravnim subjektima se preporučuje da oslobode radnih obaveza trudnice, lica preko 60 godina, kao i lica sa hroničnom astmom, ona koja su imala infarkt ili moždani udar i to bez obzira na godine", navodi se u vladinim preporukama.

Takođe, zahteva se reorganizovanje radnog vremena za radnike koje rade na otvorenom tako da budu angažovani u režimu skraćenog radnog vremena od 11 do 17 časova.

Od 18 časova u Skoplju je uveden besplatan javni prevoz, uključujući i autobuse privatnih prevoznika.

Takođe na teritoriji grada Skoplja obustavljeni su svi građevinski radovi.

Istovremeno, cena javnog parking prostora u vlaništvu Gradskog parkinga povećana je dva puta sve do ukidanja vanrednih mera zbog visokog nivoa zagađenja vazduha.

Grad Skoplje preporučuje zaposlenima da dolaze na posao gradskim prevozom.

Takođe preporučeno je da se ne organuzuju sportska takmičnje i kulturna dešavanja na otvorenom prostoru.

Vlada Severne Makedonije je obavezala sve organe i institucije državne uprave da smanje do 50 odsto upotrebu službenih automobila.

Takođe Ministarstvo za rad i socijalnu politiku u saradnji sa Crvenim krstom i domovima zdravlja treba da obezbedi smeštaj za beskućnike.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...