Najnovije vesti

POSLE SKORO 3 GODINE: Počinje suđenje za nasilje u Sobranju iz aprila 2017. godine! (VIDEO)
Foto: Profimedia

SEVERNA MAKEDONIJA

POSLE SKORO 3 GODINE: Počinje suđenje za nasilje u Sobranju iz aprila 2017. godine! (VIDEO)

Severna Makedonija

Sudski proces za organizatore nasilja u makedonskom Sobranju 27. aprila 2017. godine počinje danas u Krivičnom sudu u Skoplju, prenosi TV Telma.

Optuženi su bivši predsednik makedonskog Sobranja Trajko Veljanovski, bivši ministri iz redova VMRO-DPMNE Mile Janakievski i Spiro Ristovski, kao i bivši direktor makedonske tajne službe UBK Vladimir Atanasovski.

Oni se terete za krivično delo "terorističko ugrožavanje ustavnog poretka i bezbednosti".

Kako navodi Osnovno javno tužilaštvo u Skoplju optuženi su početkom 2017. godine pripremili i realizovali plan s ciljem onemogučavanja mirne primopredaje vlasti.

Terete se da su organizovali i materijalno podržali masovne proteste, prvo ispred Državne izborne komisije u Skoplju, a nakon toga i proteste pokreta "Za zajedničku Makedoniju", koji su kulminirali nasilnim ulaskom u Sobranje 27. aprila, kada je Talat Džaferi izabran za predsednik zakonodavnog doma Makedonije.

U istrazi su bili obuhvaćeni i bivši premijer koji je prebegao u Mađarsku Nikola Grujevski i bivši obaveštajac Nikola Boškovski, ali je postupak za njih zaustavljen dok ne budu dostupni organima.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...