MAKEDONIJA UVODI NOVE MERE: Nema javnih okupljanja, kafići rade do 18 sati, bioskopi i pozorišta zatvoreni
Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

borba protiv virusa

MAKEDONIJA UVODI NOVE MERE: Nema javnih okupljanja, kafići rade do 18 sati, bioskopi i pozorišta zatvoreni

Severna Makedonija -

Ministar zdravlja Severne Makedonije Venčo Filipče najavio je danas zabranu svih javnih i privatnih okupljanja i ograničavanje rada kafea i restorana do 18 sati.

Rekao je da će u toku dana vlada razmatrati predlog Komisije za zarazne bolesti o uvođenju rigoroznih mera koje previđaju da se zabrane sve kino projekcije, pozorišne predstave i koncerti i zatvore sportske dvorane i teretane.

"Predlažemo da kafeterije i restorani rade skraćeno do 18 časova i da kapacitet bude prepolovljen da bi se zadržao razmak od metar, dva među prisutnima", rekao je Filipče i potvrdio da će nove mere važiti i za kazina i kladionice.

foto: EPA/Georgi Licovski

Prema njegovim rečima, te rigorozne mere se predlažu po primeru Italije, nakon jučerašnjeg razgovora sa italijanskim kolegama koje su ukazale na to da u delovima zemlje u kojima je epidemija započela novih slučajeva nema tek nakon uvođenja najrigoroznijih mera.

Filipče je rekao da se u javnim zdravstvenim ustanovama otkazuju svi hronični pacijenti, čija intervencija može da se odloži i da će biti samo hitnih i neodložnih operacija i pregleda.

"Premijer je razgovarao sa verskim zajednicama da se strogo pridržavaju ovih mera", rekao je ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče.

Kurir.rs/Beta

Foto: EPA/Georgi Licovski

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track