NATO I NA JUŽNOJ GRANICI SRBIJE: Severna Makedonija od danas punopravna članica Alijanse
Foto: Profimedia, AP

konačno

NATO I NA JUŽNOJ GRANICI SRBIJE: Severna Makedonija od danas punopravna članica Alijanse

Severna Makedonija -

Severna Makedonija je danas popodne postala 30. članica NATO, izjavio je ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov.

On je sa ambasadorkom SAD u Skoplju Kejt Meri Berns video vezom "prisustvovao" deponovanju Instrumenta za pristupanje Severne Makedonije Severnoatlantskom dogovoru.

Taj dokument je u Stejt departmentu deponovan preko ambasade Severne Makedonije u Vašingtonu.

"Sa ambasadorkom SAD sam bio svedok poslednjeg koraka na našem putu u NATO, koji je započeo 1993. Put od 23 godine je završen sada, pre nekoliko sekundi i mi smo praktično od ovog trenutka 30. članica NATO", rekao je Dimitrov onlajn izjavi u 17.00.

Šef diplomatije Severne Makedonije ja najavio da će u ponedeljak, 30. marta, makedonska zastava biti podignuta u sedištu NATO u Briselu i u komandi Saveznički snaga u Norfloku u američkoj državi Virdžiniji.

"Imaću čast da 2. aprila budem prvi predstavnik Severne Makedonije na nivou ministara na ministarskom sastanku NATO koji će biti održan video konferencijom", rekao je Dimitrov.

Severna Makedonija je postupak priključenja NATO počela u drugoj polovini 2018, pošto je 12. jula te godine na samitu Alijanse u Briselu dobila poziv da postane članica najmoćnijeg vojno-političkog saveza na svetu.

Kurir.rs/Beta Foto: Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track