Najnovije vesti

OBAVEZNO NOŠENJE MASKI U SEVERNOJ MAKEDONIJI: Ako se prekrši pravilo, prvo opomena, pa kažnjavanje
Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

pandemija

OBAVEZNO NOŠENJE MASKI U SEVERNOJ MAKEDONIJI: Ako se prekrši pravilo, prvo opomena, pa kažnjavanje

Severna Makedonija

Građani Severne Makedonije u obavezi su da nose zaštitnu opremu, odnosno maske u cilju zaštite od širenja virusa Covid-19, prenosi portal Plusinfo.

Kako navodi ovaj portal, oni građani koji ne nose prvo će biti opominjani, a nakon toga će biti kažnjeni ukoliko ne poštuju ovu meru.

Ova mera, kako kažu iz makedonskog Ministarstva zdravlja, je ključna u prevenciji od širenja korona virusa.

Nošenje zaštitne opreme je obavezna u svim javnim zatvorenim prostorima, kao i u javnom prevozu, marketima, bankama, poštama, ambulantama, bolnicama, institucijama i otvorenim prostorima gde ne postoju mogućnost za distanciranje od dva metara.

Nošenje maski nije obavezno u privatnim kućama, dvorištima ili terasama, u vožnji bicikla ili kretanju na otvoreno uz distance od dva metara.

Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče saopštio je da život neće biti isti i nakon ukidanja restiktivnih mera, sve dok se ne pronađe vakcina za virus Covid-19.

Kako je naveo, očekuje se ponovno pojavljivanje virusa na jeseni, te kaže da će biti drugačija organizacija kod brojnih životnih procesa.

"Život neće biti ist kao što je bio. Ne samo kod nas, nego i u svetu. Svaka država ima svoje specifičnosti, ali univerzalne mere ostaju, da to je da se održava fizička distanca, da se nose maske i da nema grupisanje", rekao je Filipče.

Kurir.rs/Tanjug

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...