LIDER MAKEDONSKIH SRBA O SKANDALU SA POŠTANSKOM MARKOM Ivan Stoilković: Mapa NDH je objavljena sa namerom
Foto: Screenshot YT

jasno

LIDER MAKEDONSKIH SRBA O SKANDALU SA POŠTANSKOM MARKOM Ivan Stoilković: Mapa NDH je objavljena sa namerom

Severna Makedonija -

Doživeli smo da nam se Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope čestitaju tako što se promoviše fašizam i naci-fašizma NDH, izjavio je danas predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji i poslanik u Sobranju Ivan Stoilković, uz ocenu da je izdavanje marke Pošte Severne Makedonije, s kartom kvinslinške ustaške NDH, poruka upućena i Srbiji i regionu i Evropi.

“Umesto nulte tolerancije prema fašizmu, promoviše se naci-fašizam NDH. Ovo je veliki šamar i za EU. Poruka je upućena Srbima, Srbiji, regionu, ali i Evropskoj uniji”, rekao je Stoilković za Tanjug.

Pošta Severne Makedonije je u predvečerje 9. maja, Dana pobede nad fašizmom izdala poštansku marku u okviru serije “Severna Makedonija u EU - Hrvatska”, s kartom kvislinške ustaške Nezavisne Države Hrvatske u Drugom svetskom ratu.

Stoilković smatra da je reč o planiranoj aktivnosti jer, kako navodi, radi se o velikoj državnoj instituciji.

“Bez obzira što je u Pošti Severne Makedonije direktor Albanac, tamo postoji sektor za filateliju koji nije slučajno objavio tu kartu. U tom sektoru radi dosta Makedonaca. Ne verujem da je slučajno i da nisu postojala šira saznanja pre nego što je objavljena takva poštanska marka”, objašnjava Stoilković.

Ocenjuje da je reč velikom skandale koji će, kako kaže, potresiti i makedonsko društvo i makedonsku vladu, jer, dodaje, Severna Makedonija se i ovako nalazi u jednoj nezavidnoj situaciji kada je izašla u susret svim zahtevima međunarodne zajednice, a zauzvrat je dobila jedno veliko ništa.

Kako kaže, poštanska marka se pojavila na datum kada se prelamaju veliki istorijski događaji i borba za istorijsko nasleđe.

“Pokušava se da se falsifikuje istorija sa jedne strane, dok sa druge strane postoje liberalni pristupi u Evropi, koji teže da relativizuju fašizam i to što učinjeno tokom Drugog svetskog rata”, objašnjava on.

Smatra da je poštanska marka jedna provokacija koja šalje suprotnu poruku, te umesto da se govori o regionalnoj saradnji i stabilnosti, šalju se provokacije sa fašističkim predznakom.

“Radi se o nedostatku političke koncepcije i viđenja od strane makedonske vlasti o budućim regionalnim odnosima”, ocenio je Stoilković i dodaje da je reč o nedostatku realnog istorijskog sagledavanja i uloge srpskog naroda u Makedoniji od strane vlasti, što dovodi do takve propuste.

Komentarišući aktuelnu situaciju u Severnoj Makedoniji, kao i borbu protiv pandemije Kovid-19, kaže da se u toj zemlji u velikom obimu odluke donose izvan institucija sistema.

Kaže da je pandemija dodatno ugrozila ekonomski sistem zemlje, i da je, pored svih postojećih problema, ukazala na sve slabosti sa kojima se makedonski sistem suočava.

Podseća da je za sledeći utorak zakazan čelnika najvećih političkih stranaka i državnih funkcionera i da će se raspravljati o održavanju prevremenih parlamentarnih izbora koje je trebalo da se održe 12. aprila, ali su odloženi zbog pandemije.

“Funkcionišemo izvan institucija sistema. Već sve se dogovora na liderskim susretima, ali jul je negde rok koji prema dosadašnjim izjavama bi mogao da bude okviran za održavanje parlamentarnih izbora”, zaključuje Stoilković.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track