Najnovije vesti

MAKEDONCI VRATILI POLICIJSKI ČAS ZBOG KORONE: Svi u kućama od četvrtka uveče do ponedeljka, zabranjena poseta grobljima
Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

pogoršala se situacija

MAKEDONCI VRATILI POLICIJSKI ČAS ZBOG KORONE: Svi u kućama od četvrtka uveče do ponedeljka, zabranjena poseta grobljima

Severna Makedonija

Vlada Severne Makedonije odlučila da vrati policijski čas zbog dodatnog širenja virusa u kritičnim regionima zemlje i sprečavanja širenja van tih oblasti, izjavio je ministar zdravlja Venko Filipče.

On je rekao da trenutno ima nekoliko lokacija u zemlji gde se virus brzo širi i da su najčešći razlozi za to nepoštovanje preventivnih mera – grupisanje građana na porodičnim okupljanjima i proslavama (najvećim delom ramazanske iftarske večere i proslava Bajrama), nenošenje zaštitne opreme, nepoštovanje mera zaštite u prevozu i radnim organizacijama.

Filipče je precizirao da su to razlozi za porast broja novooblelih u Skoplju, kumanovsko-lipkovskom regionu, Tetovu sa okolnim opštinama i Štipu.

foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

"Dobro je što je u ostalom delu zemlje sutuacija stabilna, sa sporadičnim slučajevima. To je samo potvrda da strategija daje rezultate tamo gde se poštuju mere", istakao je ministar zdravlja. Filipče je saopštio da je Vlada odlučila da uvede potpunu zabranu kretanja u svim opštinama Grada Skoplja, Kumanovu, Lipkovu, Štipu, Tetovu, kao i Bogovinju, Brvenici, Tearcu, Želinu i Jegunovcu počevši od četvrtka u 21 sat do ponedeljka u 5 časova.

U ostalim mestima Severne Makedonije policijski čas je u četvrtak od 21 do 5 sati ujutru, a u petak i za vikend od 16 sati do 5 ujutru narednog dana.

foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

Filipče je istakao da je petak proglašen za neradni dan i da se od četvrtka u 21 do ponedeljka u 5 zabranjuje poseta grobljima na teritoriji cele države, osim za sahrane.

Od zabrane kretanja tokom naredna četiri dana izuzeti su policija, armija, zdravstveni radnici, marketi, apoteke i restorani koji vrše dostavu, poljoprivednici i osobe sa invaliditetom i njihovi pratioci ako imaju dozvole.

U Severnoj Makedoniji poslednjih nekoliko dana je ponovo u porastu broj zaraženih, a u prethodna 24 sata registrovan 101 novozazaraženi korona virusom, što je drugi naveći dnevni broj od početka epidemije, posle 16. aprila kad je potvrđeno 107 pozitivnih građana.

Policijski čas, koji je kao mera za sprečavanje širenja korona virusa uveden 22. marta, ukinut je 27. maja, uz obrazloženje da je epidemija pod kontrolom.

Kurir.rs/Tanjug

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...