Najnovije vesti

OGLASIO SE NIKOLA GRUEVSKI: Neću se više baviti politikom, pravdu tražim pred sudom u Strazburu
Foto: EPA / Georgi Licovski

BIVŠI MAKEDONSKI PREMIJER

OGLASIO SE NIKOLA GRUEVSKI: Neću se više baviti politikom, pravdu tražim pred sudom u Strazburu

Severna Makedonija

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski izjavio je da se više neće baviti politikom i najavio da će pravdu za optužbe sa kojima je suočen u svojoj zemlji tražiti pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Gruevski je za nemački list Frankfurter algemajne cajtung rekao da mu je još kada je bio poslanik u makedonskom Sobranju bilo nuđeno da glasa za Prespanski sporazum koji je Skoplje potpisao sa Atinom, u zamenu za oslobađanje od krivičnog gonjenja ili smanjenja kazne.

Prema njegovim rečima, te posrednike su slali direktno bivši makedonski premijer Zoran Zaev i bivša šefica Specijalnog tužilaštva u toj zemlji i sada osuđena u aferi "Reket" Katica Janeva.

Gruevski je novinaru FAC Mihaelu Martensu rekao da je napustio Severnu Makedoniju zbog straha za sopstveni život, na šta nemački list piše da je taj strah logičan zato što su dva bivša ministra iz vlade Gruevskog, koji su trenutno u skopskom zatvoru, bila napadnuta od Albanaca u zatvorskom dvorištu.

"Dodatno odluke sudova u Švedskoj i Grčkoj da ne isporuče nekoliko makedonskih državljana traženih od strane sada već bivšeg Specijalnog tužilaštva za krivična dela povezana sa vladanjem Gruevskog pravdaju kritiku bivšeg premijera u vezi sa vladavinom prava u toj zemlji", navodi FAC.

"Svi slučaji protiv mene su isti: izmišljeni, bez ikakvih dokaza i politički motivisani", naveo je Gruevski.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...