PARLAMENTARNI IZBORI U SEVERNOJ MAKEDONIJI: Glasa skoro 2 miliona ljudi, birališta otvorena u 7 sati, maske obavezne
Foto: Profimedia

glasanje u posebnim uslovima

PARLAMENTARNI IZBORI U SEVERNOJ MAKEDONIJI: Glasa skoro 2 miliona ljudi, birališta otvorena u 7 sati, maske obavezne

Severna Makedonija -

U Severnoj Makedoniji danas se održavaju 10. parlamentarni izbori od osamostaljenja te zemlje, ovoga puta u posebnim uslovima zbog epidemije korona virusa.

Biračka mesta otvorena su u sedam sati i na njima će birači moći da glasaju do 21 sat uz obavezno nošenje maske i druge epidemiološke preporuke.

U biračkom spisku je 1.814.263 građana sa pravom glasa, a na izborima učestvuje 1.578 kandidati iz 15 koalicija i partija.

Glavna borba očekuje se između dve vodeće stranke - SDSM Zorana Zaeva i VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog, a najveća partija Albanaca, DUI, prvi put izlazi sa svojim kandidatom za premijera U ponedeljak i utorak u Severnoj Makedoniji su glasali lica zaražena virusom Kovid-19, oni koji su u samoizolaciji i bolesna lica, kao i zatvorenici i oni koji su u pritvoru.

Zbog pandemije, Državna izborna komisija u toj zemlji je napravila posebnu proceduru za glasanje za građane koje su zaražene ili su u samoizolaciji.

Severna Makedonije je omogućila zbog pandemije da se formiraju posebni birački odbori sastavljeni od troje zdrastvenih radnika i predstavnika političkih partija, kako građanima koji su zaraženi virusom korona ne bi bilo uskraćeno pravo glasa.

Na ovim izborima dijaspora neće glasati, jer se tokom vanrednog stanja nije prijavio dovoljan broj makedonskih državljana za glasanje.

Prvi izbori za poslanike u makedonskom Sobranju održani su u novembru 1990. godine, dok su poslednji održani 2016. godine.

Pored parlamentarnih izbora, u toj zemlji do sada je sprovedeno šest izbora za predsednika i sedam izbora za lokalne vlasti, navodi MIA.

Makedonski građani od osamostaljivanja do danas glasali su tri puta i na referendumima - 1991. za nezavisnu državu, 2004. za novu unutrašnju teritorijalnu podeljenost zemlje i 2018. godine za Sporazum između Severne Makedonije i Grčke o novom imenu te zemlje.

Prvobitno izbori je trebalo da budu održani 12. aprila, ali su zbog pandemije virusa Kovid-19 odloženi za 15. jula.

Kao i na prethodnim izborima 2016. godine, a u skladu sa Sporazumom iz Pržina, koji je postao deo makedonskog izbornog zakona, u toj zemlji 100 dana pre izbora se bira tehnička vlada sastavljena od ministara iz redova vlasti i opozicije.

Zbog pandemije virusa Kovid-19 i vanrednog stanja u toj zemlji, mandat tehničke vlade produžen je do okončanja izbornih radnji.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track