Najnovije vesti

PROMENE U SEVERNOJ MAKEDONIJI: Uvodi se funkcija prvog vicepremijera, nova vlada će imati 7 ministra manje
Foto: EPA / NAKE BATEV

mandatar zaev o novoj vladi

PROMENE U SEVERNOJ MAKEDONIJI: Uvodi se funkcija prvog vicepremijera, nova vlada će imati 7 ministra manje

Severna Makedonija

Mandatar za premijera Severne Makedonije i lider SDSM Zoran Zaev izjavio je da će u novoj vladi uvesti funciju prvog vicepremijera, koji će biti predlog albanskog partnera - stranke DUI.

On je negirao da je to uvod u federalizaciju države i promenu političkog sistema, odbacujući i špekulacije da će kod potpsivanja odluka biti potreban "povezan" potpis premijera i prvog vicepremijera.

 "Nema nikavih promena zakona. Prvi vicepremijer znači da će menjnati Zaeva kada je odsutan, u vodjenju sednica ili prijemu delegacija i slično. Zna se da premijer potpisuje i da nema nikavih vezanih potpisa", rekao je lider SDSM.

Zaev je rekao da planira da buduća vlada Severne Makedonije ima četiri vicepremijera.

"Tri su na predlog SDSM, jedan je drugog parntnera po veličini DUI i i biće imenovan kao prvi vicepremijer. Ovo je, izmedju ostalog, zbog bolje koordinacije dve poltičke partije u delu preuzimanja odgovrnosti", rekao je mandatar za sastav nove vlade Severne Makedonije Zoran Zaev.

Albanska partija DUI je za prvog zamenika premijera predložila generalnog sekretara stranke Artana Grubija, koji će biti i ministar za politički sistem, dok je SDSM za vicepremijere predložio generalnog sekretara Ljupča Nikolovskog (za brobu protov korupcije), Nikolu Dimitrova (za evropska j) i Fatmira Bitćija (za ekonomska pitanja).

SEDAM MINISTARA MANJE

Mandatar za formiranje vlade Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je večeras da će nova koaliciona vlada SDSM i DUI imati imati 19 ministara, sedam manje nego dosadašnja.On je, nakon sednice Centralnog odbora SDSM, izjavio da je taj najviši organ usvojio koalicioni dogovor sa DUI Alija Ahmetija čime je obezbedjena parlamentarna većina i prihvatio predložene kadidate za ministre.

Zaev je precizirao da će koalicija njegove stranke "Možemo" imati 11 ministara, dva su prepuštena parnerima u toj koliciiji, dok će manji partner u Vladi Severne Makedonije albanska DUI imati šest, medju kojima i ministra spoljnih poslova, što je prvi put da je Albanac šef diplomatije.

"Ja i Ahmeti smo se saglasili da vodim vladu u punom mandatu od četiri godine, a da u poslednjih 100 dana premijer bude na predlog DUI. Glavni fokus će biti stavljen na ekonomski standard, povećanje plata, kao i strane investicije", rekoa je Zaev.

Lider DUI Alui Ahmeti je ranije danas izjavio da će sve odluke nove koalicione vlade biti donošene kosenzusom, kao što je to bio slučaj i ranije.

"Ova zajednička vlada DUI i SDSM predstavlja najbolji mogući rezultat za našu zemlju, a posebno za Albance zato što je svo naše stremljenje bilo i ostaje da postignemo jednakost", rekao je Ahmeti.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...